loading...

вторник, 19 август 2014 г.

Нов играч с проект за застрояване на Карадере

Появи се нов играч с нов проект за застрояването на Карадере. Британски инвестиционен фонд продаде на софийска компания внушителен терен в местността край Бяла.

Атрактивният терен от 165,5 декара над плажа на Карадере са продадени за 1,66 млн. лв. Това означава, че квадратен метър на първа линия струва едва 10 лв. Земята купува компания-собственик на жилищен комплекс и хотел в София. Идеята е вместо караваните и стотиците палатки на Карадере да има законен и „луксозен" къмпинг.

В разгара на лятото стотици семейства са напълнили плажа с палатки, въпреки или заради липсата на удобства - няма ток, вода, тоалетни, нито обхват на телефоните. Природата обаче е девствена, а морето - на една крачка.


Вместо съществуващия нерегламентиран къмпинг, инвеститорът планира луксозен. bTV поиска да научи подробности, но след неколкократни уверения, че почиващият си в чужбина собственик на земята Николай Илиев ще говори с телевизионния екип, той спря да вдига телефона си.

Природозащитници вече са внесли възражения бургаската екоинспекция.
„Защото се представя документация за едно изцяло голямо вилно селище, тип „Дюни" или „Елени", в което ще има вили, ресторанти, магазини, улици", обясни Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере".

От Община Бяла са лаконични: знаят за новия инвеститор, процедурите вървят, още няма искане за строително разрешение.
Бъдещият комплекс попада в екомрежата НАТУРА 2000, така че е нужна Оценка за въздействие върху околната среда. Екооценка очаква и другият голям инвеститор - „Мадара Юръп". Проектът за голямо ваканционно селище предизвика масови протести през пролетта.

Няма коментари :

Публикуване на коментар