loading...

понеделник, 11 август 2014 г.

Скандални разкрития за финансирането на родни вестници (ДОКУМЕНТИ)

Разследване на Протестна мрежа показва, че редица вестници у нас са били финансово стимулирани от КТБ. Списъкът: „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и много други.

Кредити за близо 30 млн. лева са били раздадени от фирми пощенски кутии на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Тези кредити са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор.

Това са „Про нюз България“ АД (издател на вестниците „Труд“ и „24 часа“), „Обединени свободни медии“ АД (издател на „Преса и „Тема“) и „ГМ Прес“ АД (съсобственик в „Стандарт прес“, „Шоу“ и „Блиц“ и издател на вестниците „Марица“ и „Струма“). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013, публикуван от „Капитал“.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро – има издателят на 24 часа и Труд „Про нюз“ АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от „Сайга консулт“ ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на Цар Борис III 159 където са „Бромак“, TV7 и множество свързани фирми с КТБ.

Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014г. на адвоката на Венелина Гочева, Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й. На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника.

Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на „Стандарт“, „Шоу“ и „Блиц“ и издател на регионалните „Марица“ и „Струма“ и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. Хубча 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011г и юни 2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд.

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на „Обединени свободни медии“ АД, издател на „Преса“ и „Тема“, към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – „БГ Корпорейшън“ ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. Дамян Груев 46 в София. Кредити са отпуснати между 2011-2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.


Няма коментари :

Публикуване на коментар