loading...

петък, 29 август 2014 г.

Червен Кольо пак се изложи!

Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат. Това заяви в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход. Въпросът е да не се случва и след това да се чудим какво правим”, допълни той.

„Трябва да се добави един ред, в който да е описано какво се прави при такава ситуация”, обясни социологът Кольо Колев.

На въпрос коя ще е основната интрига на тези избори Колев отговори, че това ще е дали ще е възможно създаването на парламентарно мнозинство и дали ще влезем в политическа нестабилност. „ГЕРБ най-вероятно ще има по-малко депутати, отколкото в това Народно събрание. Идеята за пълно мнозинство е пропаганда”, заяви още социологът, станал известен с грешните си проучвания.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!


Според него няма голяма политическа култура, а това може да доведе до спирала на политическа нестабилност и влизане в следващи избори. Той даде пример с Холандия, където от години управлява коалиция. „Българската политическа действителност е много далече от това”, допълни Червен Кольо.
По думите му това ще са първите безнадеждни избори. „За първи път няма добри и това вещае доста ниска избирателна активност. И точно затова победител няма да има”, смята той.

„Първата интрига е дали ГЕРБ и Реформаторският блок ще имат мнозинство”, заяви от своя страна Константинов. По думите му има една интересна опция и това е правителството на малцинството. „Да правим втори избори през януари е безумие”, смята математикът. Той препоръча на политиците да вземат неотложните мерки за изкарване на зимата.

„Напълно е възможно да има правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС и Реформаторите, но това ще бъде едно временно правителство”, смята Колев.

На въпрос какви са възможните комбинации Константинов каза, че това е все едно да гледаш на боб. „Нуждаем се от едно стабилно управление”, заяви той. От своя страна Колев предвижда голям успех на малките партии.

Асен Рашков, Livenews.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар