Пропускане към основното съдържание

Първи ужасяващи кадри от водния ад в Мизия

Река Скът заля гр. Мизия, съобщи кореспондентът на bTV в региона Рени Христова. Има райони от града, които бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия са под между 1 и 3 метра вода.
Големи части от Мизия са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.


От вътрешното министерство съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора.

По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.


От 13:00 часа вчера няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.
„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали", каза пред Фокус вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му прогнозата за времето е такава, че не се очаквадопълнително влошаване на положението в града.

Спасителната операция се разгръща

По думите на гл. комисар Николов, на терен работят стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души.
Минути след 7:00 часа два вертолета на Министерство на отбраната пристигнаха в града и с тяхна помощ ще се евакуират хората от недостъпни с друга техника места.


Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй.

Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Първоначалната информация за приливна вълна беше опровергана от областния управител на Враца инж. Венцислав Василев. По думите му, нивото се е покачвало постепенно до сегашните стойности - с по 5-6 сантиметра на час.


Въпреки това, очевидци твърдят, че на някои места е имало рязко вдигане на водата с над 20 сантиметра.

"В момента главното, което се прави, е по най-бързия начин да се спасят хората. Другото – на втори план", каза Василев.

Вчера беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

Ще се размине ли без жертви?
Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, прекара нощта блокирана в центъра на притъмнелия град. Тя разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите наоколо.

"Не знам дали има жертви, но имаме съмнения, че има хора в къщите, които се срутиха през нощта. Сега извадихме списъците от ГРАО на всички жители, започваме един по един да ги търсим. Част от хората изнесохме в съседно село, част от тях евакуирахме в една детска градина, която е по-високо, но тепътрва започваме дом по дом да проверяваме всеки", разказа Нинова.".
Ситуацията в града е критична. През нощта в останалия без ток град евакуираните хора не знаеха къде са близките им. Чуваха се викове за помощ от хора, които са блокирани на високи етажи и покриви.

"Има лодки, обикалят фадроми, но не може да се обхване целият град. Има места до които не може да се стигне, защото отломките са запушили проходите. Водата влачи и къщи", каза минути преди 6:00 часа Нинова.

По думите на инж. Василев, в момента Мизия се нуждае от “спокойствие, бързо отичане и да няма нови валежи. Бързо отичане, за да се нормализира обстановката. Да няма нови валежи, защото няма накъде да върви тази вода – всичката вода, която пада като дъжд, минава през Мизия“.

Кой подцени ситуацията?
 
Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112.
Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта. Мнозина и в момента не знаят къде са близките им.
"Ситуацията е наистина тежка. Стотици къщи са наводнени, десетки къщи тази нощ рухнаха. Да се надяваме, че под развалините на къщите няма загинали. За жалост, въпреки ранните предупреждения, които отправихме, включително и чрез кметската управа, нашите граждани не послушаха съветите и не напуснаха къщите си, надявайки се, че такава висока вода няма да дойде.", заяви пред bTV комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото от вечерта в събота.

Подобен упрек отправи и областният управител на Враца инж. Венцислав Василев.
Жител на Мизия разказа обаче, че в петък служителка от общината е минала през част от центъра на града и са раздавани листчета за готовност за евакуация, но такива листчета са получили много малко хора.

В тях не е било изобщо обяснено кога и как да се подготвят.
Тези, които са възрастни и болни, е трябвало да бъдат предупредени по всички възможни начини.

Хора си спомнят, че през 1994 г., когато е имало подобно наводнение, са ги събирали с бой на барабани. Сега много хора твърдят, че са разбрали за стихията много късно и вече не са могли да напуснат домовете си.
Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села.
През 2005 година в Мизия се случи трагедия - 4 деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. От него си личи, че в централната градска част и квартал "Ново село" има трайни проблеми с разливането на дъждовни води.

Проектът включва изграждане на охранителни канали, корекция на дере и др., като общата му стойност беше почти 1 млн. лева, повечето от които – осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.
Дейностите по него обаче трябва да приключат чак в средата на март 2015 г.
Източник: Би Ти Ви

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.