loading...

събота, 2 август 2014 г.

УЖАС: Ебола идва в Европа

Слънцето пече безпощадно върху странните и екзотични окачени за продан меса, а някои от тях са толкова свежи, че от тях капе кръв, а други са силно опушени.
Такава е гледката на пазар за месо в Лондон, дошла директно от Африка. Там дебне еболата. Пазарът Ридли Роуд обаче е и едно от местата, на което нелегално се търгува месото на екзотични животни като, шимпанзета, маймуни, таралежи, прилепи и дори жирафи, убити и развасовани в храсталаците на Африка. Затова и въпросното контрабандно месо се нарича „храстово месо“.

Според оценка на британските власти около 7500 тона контрабандно месо влизат във Великобритания всяка година, като по-голямата част е именно „храстово месо“. Досега въпросната търговия бе защитавана заради културни съображения. Но сега властите се страхуват, че тя може да се окаже причината за ужасяваща здравна криза, пише в материал на в. „Дейли Мейл“.

Това е така защото в момента в Африка се вихри една от най-смъртоносните епидемии на вируса ебола в историята, а „храстовото месо“ е един от основните източници на заразата. Болестта се разпространява чрез телесните флуиди на хора и животни. Сегашната епидемия започна през февруари в Гвинея и до момента е отнела живота на над 700 души.

Лек срещу болестта няма, а страховете, че свободното придвижване на хора между Африка и Европа може да докара ебола на стария континент стават все по-големи с всеки изминал ден. Според британските власти, незаконната търговия с екзотични меса от Африка може да стане основния канал, по който болестта ще пристигне на Острова.

Болестта е открита сравнително скоро, през 1976 година в района на река Ебола на територията на днешна Демократична република Конго. По-сериозно вирусът е изследван едва през 90-те години на миналия век, когато жертви на вируса станаха не само жителите на затънтените селца в екваториална Африка. Как точни се предава еболата не е много ясно. Най-вероятно, предполагат учените, предаването на вируса става чрез лигавица и кръв. Според най-популярната версия, както и при СПИН-а, от ебола първо са се разболели хора, хранели се със заразено месо на маймуни.

Ваксина срещу вируса няма, а нивото на смъртност може да достигне 90%.

БЛИЦ

Няма коментари :

Публикуване на коментар