Пропускане към основното съдържание

Лобита около ГЕРБ и ДПС искат да махнат Станишев

В понеделник, 30 юни, стана ясно, че в къщата музей на Димитър Благоев се е провела сбирка, на която е направен опит за заговор и в перспектива – за преврат срещу лидера на БСП Сергей Станишев. Тогава „Гласове“ научи от свои източници, че на срещата, организирана от Румен Овчаров, е трябвало да присъстват стотина души, но отишли около двайсетина.
В основата на опита за преврат срещу Станишев били икономически лобита около ГЕРБ и ДПС, в лицето на хора от БСП. Замисълът на Овчаров бил той да поеме ръководството на БСП, а ако това не стане, да лансира своето протеже Жельо Бойчев. По този повод разговаряхме с пиар експерта Нидал Алгафари, който водеше предизборната кампания на младежката организация на БСП.

- Преди ден в свое телевизионно интервю заявихте, че в БСП се случват „онези битки, войни, които са на тъмно, които не са много ясни, които не са за пред хора, задкулисни – всеки гледа да се съюзи по някакъв начин“. Кой с кого гледа да се съюзи и какво се случва в момента в БСП, г-н Алгафари?

- Най-ярка илюстрация е това, което в понеделник се опитаха да направят в къщата на Благоев. Както вече е широко известно, там се събраха хора, близки до Георги Първанов, симпатизанти, приятели и близки на Румен Овчаров. Много са кликите вътре в БСП – на Първанов е едната, много негови симпатизанти са вътре; на Овчаров; има хора на Дъбов, на стари номенклатури от времето на БСП. В понеделник, на 30 юни, беше направен опит тези клики да се обединят срещу Станишев, но това не стана.

- Само да припомним, че там се събират дискусионно всеки месец.

- Да, обикновено се събират 10–15 човека, до 20 са били някога. Но никога не са канели над 120 души. Били са поканени лидерите на почти всички областни организации в София и страната, хора, които са били министри във времето – като са имали намерение (поне аз имам такава информация), че трябва незабавно подновяване на ръководството на партията, защото тя се била провалила. Имали са намерение да предизвикат битки, „подновяване“ на партията и т.н. Като под „подновяване на партията“ разбират само отстраняването на Сергей Станишев и не виждат по-нататък.

- Впечатлението е, че в БСП цари хаос. Дотолкова, че човек не може да се ориентира кой с кого е и защо е. Като че ли за последните 25 години партията никога не е била чак в такова състояние. Коментарът ви?

- БСП беше в такова състояние през 1997 година, когато падна правителството на Жан Виденов. Тогава положението беше много по-тежко, имаше хора на улицата, имаше пострадали на тези митинги. БСП беше на дъното – ако може така са се каже. Даваха ѝ 8 до 9 процента.

Въпреки това партията се стабилизира, с времето стана политически силна, добре парламентарно представена формация, силен коалиционен партньор.

Днес не виждам нещо, което да е толкова страшно. Винаги, когато се разклати по някакъв начин корабът в БСП, той се разклаща, защото има някаква загуба – настават размествания, трусове.

На европейските избори БСП получи безумно шамаросване. Бяха убедени, че ще имат съвсем различен, много по-висок резултат. А видяхме какво стана.

И всеки започна да търси някой друг виновен освен себе си. А де факто са виновни всички. Няма един-единствен – да кажем, че Сергей Станишев е виновният. Всички под него, на всякакво ниво – имат вина.

Вина за това, че хората не отидоха да гласуват, не се организираха. Не успяха да излъчат никакви послания, защото бяха заети да пресмятат кой къде да бъде назначен и какво могат да лапат от държавната баница.

- Какво следва след този опит за преврат – както мнозина наричат срещата в къщата на Димитър Благоев? Освен за Румен Овчаров става дума за Кирил Добрев, Жельо Бойчев, Страхил Ангелов. Говори се, че е имало хора, свързани с ГЕРБ чрез общинския съветник Орлин Алексиев, и хора, свързани с икономически интереси с Ахмед Доган, както и с бившия шеф на VI управление на ДС Димитър Иванов. Можете ли да подредите този пъзел?

- Дайте да погледнем по малко по-друг начин нещата. Страхил, Кирчо – това са хора, които са по-скоро пионките на по-големите играчи: Георги Първанов, Румен Овчаров, отделилите се в АБВ „играчи“. Тези с Първанов се опитаха да се обединят – обединиха се. И максимумът, който успяха да постигнат е 20% на конгреса срещу кандидатурата на Станишев.

Да кажем, че сега има малко повече разочаровани – е, те ще докарат още от 5 до 3 процента. Но не повече от това.

И тъй като видяха, че не могат нищо да направят, започнаха да късат плът от БСП, като например в Монтана накараха 800 души да излязат масово от партията. Имаше и други подобни акции.

Но вижте какви са цифрите: 800 души е най-голямата чистка. Това са хора, които така и така завиват на някъде. Така че те просто трябва да се прехвърлят вече в една организация, която да ясна.

- До 5 октомври, до изборите – ще успее ли БСП да се подреди, така че да получи някакъв приличен резултат?


- Аз съм напълно убеден, че може. От тук нататък въпросът е какво ще направи Сергей Станишев. Той, за съжаление, направи няколко големи грешки и продължава да ги прави.

Това е човек, който в името на някакво другарство – така е бил възпитаван и като малък, и като юноша, и като член на партията – да прави компромиси.

Това другарство и тази култура, която има, го докараха дотук. Всичките тези хора, които се тълпят около него и аз ги наричам „феодалите на партията“, 90 процента от тях са назначени от предишния председател на БСП Георги Първанов.

Сергей Станишев е твърде толерантен към тях въпреки всичко. А трябва да ги принуди по някакъв начин да напуснат постовете, които заемат. Защото в продължение на много години виждаме, че те наистина нищо не правят – освен да въртят далавери. Това се случи.

Трябва по някакъв много категоричен начин Станишев да каже на всичките тези: „Каквото беше, беше дотук“. От тук нататък да няма компромиси срещу всеки, който застане срещу партията – редови членове, членове на ръководството, без значение.

Това трябва да направи Станишев. И трябва да си подбере хора, които да се справят с три задачи в партията, които са належащи. Първо, организационната работа на партията, работата с членската маса и работата със симпатизантите. Второ, медийната политика, която е под всякаква критика. И трето – има много неща, които БСП успя да постигне, но не можа да намери рамката, в която те да достигнат до хората. Тоест да се намери формата това да се случва и то да се случва непрекъснато, а не кампанийно.

Това са три точки, по които правилно подбрани от Станишев хора трябва да следват и да работят върху тях. 

- В какво състояние е младежката организация на БСП, какви са нагласите там? Какви са подходите към младите хора в партията, които съвсем искрено вярват в левите идеи и са готови да работят за реализирането им? По време на кампанията вие работихте с тях.

- В младежката организация на БСП са изключително чисти хора все още. Но за съжаление тях ги ползват някак си като обслужващ слугинаж.

Има момчета и момичета с по две-три висши образования, с много контакти, с по няколко езика. А ние ги ползваме да ги показваме по телевизиите, да се види, че има млади хора в „столетницата“ или ги пращаме да разнасят брошури. Караха ги да излизат и да правят масовки.

Но смятам, че нещата ще се оправят. Смятам, че това момиче, което сега го избраха – Вероника Дерибалтова, ще се справи. Ще правят политика, а няма да слугуват на никого.

- Моля ви да се върнем към разнобоя на мнения по отношение на позициите на Станишев. Едни го обвиняват в непоследователност, други – като проф. Петър Емил-Митев, съвсем аргументирано коментират, че пътят, който той избра – да стане евродепутат – е единствено правилният. Ще цитирам точно: „Единственият печеливш и силен ход на Станишев е да отиде в Брюксел и там да вземе участие като председател на ПЕС в толкова важната обстановка в Европейския съюз, защото там става преструктуриране. Това, което виждам аз, е един коктейл на балкански провинциализъм и бих казал журналистически садизъм, с който се окачествяват действията на лидера на БСП”. Вашият коментар?

- Причините Станишев да отиде в Брюксел са много. Една от тях е, че се промениха нагласите. Видя какви са нагласите и в България, и в Европа. Видя, че резултатите тук и резултатите в Европа не са тези, които очакваха социалистите. И трябва по някакъв начин да се съюзят големите имена в лявото и да могат да се договорят, да се преборят за по-добри условия.

В момента той преговаря с Мартин Шулц, молбата на Мартин Шулц беше той да остане там. Там се подготвят следващите пет години за цяла Европа. Има десет души, които вземат решения в Брюксел, и единият от тях е Сергей Станишев. А нали всички – като се почне от Бойко Борисов и се стигне до Волен Сидеров, казват: „Каквото каже Европа“. Нали искаме да имаме наш представител, който участва във взимането на решения!?


Това е едното нещо. Другото е, че Сергей Станишев трябва да бъде там, защото по този начин ще изхвърли и последното чуждо тяло, което му беше натрапено – Петър Курумбашев.

Социалистите като цяло успяха с 15/15 да премахнат тази дама Достена. Преди това избирателите успяха да премахнат и социалдемократката. Остана само Курумбашев, който – според всички социалисти в България – не бива да представлява БСП в Европа.

- Вече казахте, че темата за оставка на Станишев е неактуална и немислима. Още малко яснота?


- Това, което той ми е казвал, е: „Добре, какво ще стане, ако си подам оставката?“. Дайте да ги преброим хората, които са под него – на втори, на трети ред. Тези, които са готови да скочат. Кои са те и какво ще се случи?

Ще започне една касапница в БСП и ще отидем до онова, което е СДС. За СДС все още си спомняме, за БСП може и да не си спомняме.

- Поддържате ли тезата си, че най-разумната коалиция би била тази между БСП и ГЕРБ?

- Да. Вече Борисов и Станишев започнаха да разговарят и да се вслушват един в друг. Това е добро начало.

glasove.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.