loading...

събота, 17 май 2014 г.

Откриха най-големия динозавър

Открити са костите на динозавър, смятан за най-голямото живо същество, живяло някога на планетата. Това е станало при разкопки в Аржентина, съобщи Би Би Си, позовавайки се на палеонтолози.
Според размера на огромните му бедрени кости специалистите изчисляват, че динозавърът е бил висок 20 метра и дълъг 40 метра. Съществото е тежало 77 тона – колкото 14 африкански слона, и седем тона по-тежко от досегашния рекордьор – гигантския Аржентинозавър.

Учените смятат откритието за нов вид татанозавър – огромно трепасно от късния мезозойски период.

На останките в пустинята на Патагония се натъкнал първо местен фермер. Фосилите били изкопани от екип палеонтолози от Музея на палеонтологията в близкия град Трелев. Изкопани са части от скелетите на седем индивида или общо около 150 кости „в перфектно състояние”.

Гигантския тревопасен титанозавър е живял в горите на Патагония преди между 95 и 100 милиона години. Видът все още не е получил специално име. „Името му ще описва неговото великолепие и ще бъде посветено както на региона, така и на фермерите, на които се дължи откритието му”, уверяват специалистите./

Няма коментари :

Публикуване на коментар