loading...

неделя, 13 април 2014 г.

Извънредно: Проруски сили превземат Източна Украйна

Проруски сили, въоръжени с автомати, превзеха редица градове в Източна Украйна през изминалите 24 часа.

Вчера е било превзето управлението на милицията в източния украински град Краматорск, на 150 км от руската граница. Организираната бойна част от 20 мъже във военни униформи е превзела сградата към 20 ч. местно време. Те пристигнали с най-малко два автобуса.

Видеоклип показва как нападателите получават заповеди от командира си и стрелят с автомати, докато се приближават до управлението на милицията.

По-рано вчера и.д. вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков, обяви в профила си във Facebook, че милицията е влязла в престрелка с въоръжени лица в Краматорск и Красний Лиман в Донецката област. Вчера проруски активисти, също снабдени с автомати, завзеха административни сгради в град Славянск, на 150 км от руската граница, и направиха барикади в околностите на града, припомнят агенциите.

Проруски активисти са окупирали кметството в източния украински град Мариупол, предаде Ройтерс. Градът е разположен на брега на Азовско море.

Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.

Междувременно Белият дом предупреди Русия да не предприема действия, подобни на тези в Крим, които доведоха до отцепването на полуострова от Украйна. Според САЩ ситуацията в Източна Украйна напомня случилото се наскоро в Крим.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилия и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "т.нар. протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия.

"Призоваваме президента Владимир Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", посочва тя.

Междувременно Белият дом обяви в друго изявление, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети на 22 април Киев за срещи с правителството и представители на гражданското общество преди президентските избори в Украйна през май.

"Вицепрезидентът ще подчертае силната подкрепа на САЩ за единна и демократична Украйна, която сама прави избора за своето бъдещо развитие", се казва в изявлението.

Няма коментари :

Публикуване на коментар