Пропускане към основното съдържание

Извънредно: Проруски сили превземат Източна Украйна

Проруски сили, въоръжени с автомати, превзеха редица градове в Източна Украйна през изминалите 24 часа.

Вчера е било превзето управлението на милицията в източния украински град Краматорск, на 150 км от руската граница. Организираната бойна част от 20 мъже във военни униформи е превзела сградата към 20 ч. местно време. Те пристигнали с най-малко два автобуса.

Видеоклип показва как нападателите получават заповеди от командира си и стрелят с автомати, докато се приближават до управлението на милицията.

По-рано вчера и.д. вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков, обяви в профила си във Facebook, че милицията е влязла в престрелка с въоръжени лица в Краматорск и Красний Лиман в Донецката област. Вчера проруски активисти, също снабдени с автомати, завзеха административни сгради в град Славянск, на 150 км от руската граница, и направиха барикади в околностите на града, припомнят агенциите.

Проруски активисти са окупирали кметството в източния украински град Мариупол, предаде Ройтерс. Градът е разположен на брега на Азовско море.

Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.

Междувременно Белият дом предупреди Русия да не предприема действия, подобни на тези в Крим, които доведоха до отцепването на полуострова от Украйна. Според САЩ ситуацията в Източна Украйна напомня случилото се наскоро в Крим.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилия и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "т.нар. протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия.

"Призоваваме президента Владимир Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", посочва тя.

Междувременно Белият дом обяви в друго изявление, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети на 22 април Киев за срещи с правителството и представители на гражданското общество преди президентските избори в Украйна през май.

"Вицепрезидентът ще подчертае силната подкрепа на САЩ за единна и демократична Украйна, която сама прави избора за своето бъдещо развитие", се казва в изявлението.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.