loading...

неделя, 6 април 2014 г.

Нови тролейбуси в Дружба

90% от тролейбусите в София ще бъдат подменени до края на годината. Столична община пусна в движение първите 8 от общо 50 нови тролейбуса, които ще дойдат до края на годината и ще се включат в движението в София.

С идването им ще бъдат подменени около 90% от тролейбусите в София. По думите на кмета Йорданка Фандъкова, заедно с единичните тролеи, които бяха пуснати преди няколко години, 30-годишните тролейбуси икаруси, които сме свикнали да виждаме по улиците на София, ще бъдат забравени до края на годината.

„Новите тролеи ще се движат по линии 4, 5 и 11, а след това и по 2 и 9”, съобщи Фандъкова.

В София вече са доставени общо 12 от бъдещите 50 тролейбуса. Превозните средства ще се въвеждат поетапно след преминаване на необходимия изпитателен период.

Дължината на всеки тролейбус е 18 метра, а капацитетът е за 160 пътника. Те са с асинхронни двигатели и система за управление, която позволява намаление на използваната електроенергия до 15%. Тролейбусите са нископодови.

Стойността за новите тролейбуси е около 55 милиона лева, като 7 процента е съфинансирала Столичната община, а останалите са безвъзмездна европейска инвестиция. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие 2007 - 2013", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Няма коментари :

Публикуване на коментар