Пропускане към основното съдържание

САЩ хвърля Най-малко 75 000 войници в сухопътната атака в Сирия

САЩ ще трябва да изпратят над 75000 войници в Сирия за поставянето под контрол и обезопасяването на запасите от химически оръжия и обектите, в които те се произвеждат, научи „Мейл он Лайн“. Цифрата е спомената в секретен меморандум на министерството на отбраната на САЩ за президента Барак Обама, датиращ от началото на 2012 г.

Централното командване на САЩ е достигнало до цифрата в рамките на разглеждането на серия от военни варианти за действия срещи сирийския президент Башат Асад отпреди 18 месеца – много преди САЩ да потвърдят, че сирийският диктатор е използвал химически оръжия срещу бунтовниците. „Докладът съществува, той бе изготвен по поръчка на персонала на съветника по националната сигурност“, съобщи за „Мейл он Лайн“ запознат представител на министерството на отбраната, пожелал да запази анонимност. „Министерството на отбраната отдели много време и ресурси за него. Всички разбраха, че това не е някакво безсмислено упражнение, че все някога ние ще получим задачата да отидем там и да вземем VX и Зарина, затова всичко се правеше с голямо усърдие“, каза още той.

Логистичните предизвикателства, чието решение е необходими за поставянето на инфраструктурата на химическите оръжия в Сирия под контрол, са в ярък контраст с резолюцията за употреба на военна сила в сирийския конфликт, която бе одобрена в сряда от комисията по външните въпроси към Сената на САЩ и уверенията на държавния секретар Джон Кери, че сухопътна операция в арабската държава няма да има.

Резолюцията включва текстове, в които се отбелязва, че „не се разрешава употребата на въоръжените сили на САЩ в сухопътна операция в Сирия с цел бойни операции“. При това анализатори вече отбелязаха, че финалните дими на това изречение „бойни операции“ може да се окаже вратичката, през която Барак Обама да вкара войниците в Сирия.

Говорейки във вторник в Конгреса Кери не изключи възможността за „ботуши на мяст“. От думите му стана ясно, че Вашингтон би могъл да проведе сухопътна операция, в случай че се наложи да се гарантира сигурността на запасите от химически оръжия в Сирия, ако „ситуацията в страната се влоши драстично“ или химическите оръжия „попаднат в ръцете на лоши елементи“.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.