Пропускане към основното съдържание

Миро Найденов дал 17 млн. лв. на арестуван за измами с ДДС

Дясната ръка на един от най-големите босове на ДДС-измамите у нас Вальо Тодоров -  Любомир Драгостинов е спечелил част от скандална обществена поръчка в Министерството на земеделието. Тя е общо за 17 млн. лв.,  съобщиха източници от спецпрокуратурата.

През 2010 г. фирмата „В.Д.В. 007” ЕООД, която е била по това време собственост на Драгостинов, печели три от общо 6-те позиции в търга с наименование „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план 2010”. Той трябва да достави бяла кристална захар, макарони, кус-кус и спагети до складовете на Българския червен кръст, които да бъдат използвани за приготвяне на храна в кухните на най-бедните българи. В замяна „В.Д.В. 007” получава 1 724 тона интервенционна захар от Италия. Срещу кускуса и спагетите Драгостинов взима 9 536,7 тона интервенционна мека пшеница, 3 063,93 тона интервенционен ечемик от Унгария и 12 738,58 тона интервенционен ечемик от Унгария. Думата интервенционен означава, че са на специални цени за държавата. След това Драгостинов ги продава на пазара през Софийската стокова борса.

От продажбата на тези количества фирмата трябва да спечели около 8 млн. лв. Драгостинов трябва да внесе ДДС-то от около 1,7 млн. в хазната, а след това да получи документ от земеделското министерство и да си ги върне, твърдят експерти. Точно затова е обещан и подкупа от 200 000 лв., за да може фирмата да си приспадне или върне ДДС-то, става ясно от разследването.

По същата схема действа и другата свързана фирма „Мелком” ООД, която печели една обособена позиция от обществената поръчка. Тя  дава на БЧК бяло брашно тип 500 за кухните за бедни, а в замяна взима от земеделското министерство на 6 852 тона интервенционен ечемик от Австрия. След продажбата му взима 1,37 млн. лв.и трябва да си върне близо 275 000 лв. На практика двете фирми се лишават от печалбата на Мелком, за да приберат 1,7 млн. лв. ДДС. Пет месеца по-късно, през август 2010 г. Драгостинов напуска официално „В.Д.В. 007” и ги прехвърля на подставени лица, сочат електронните регистри.

Докато най-бедните ровят  в супата, за да докопат безценните зрънца от кус-куса на Драгостинов държавните пари от печалбата с обществената поръчка са вкарани в друга схема за източване на данък от държавната хазна. Любомир Драгостинов е един от задържаните по млечната афера, чрез която верига от фирми са източили над 50 млн. за 4 години от средата на 2008 г. до края на 2012 г., когато групата е разбита.

На 4 декември антимафиоти задържат Поля Пеева, шефка на фирмата “Милки груп био”, търгуваща с мляко и млечни продукти. Мъжът, от когото Пеева има 2 деца – Вилор Христов, е собственик на инвестиционната компания “Хоум фор Ю”, чрез която се твърди, че Евелин Банев-Брендо за дълъг период е изпращал парите от трафик на кокаин.

В ареста попада и счетоводителката на фирмите на Пеева Спасена Генчева, Любомир Драгостинов, Антон Събев, Юрий Стефанов и синът на Дойчин Мирянов – Руслан.  В схемата Драгостинов е дясна ръка на Руслан Мирянов, твърди разследването на спецпрокуратурата. Руслан е син на Дойчин Мирянов, нашумял като подсъдим по аферата “Амигос” заедно с Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров. Той и брат му Димитър Мирянов обаче бяха оправдани по нея.  Според антимафиотите Руслан и Любомир Драгостинов контролирали пълномощниците на фиктивните дружества и отговаряли за движението на парите. Те били връзката със счетоводните офиси, където са писани документите по насрещните проверки от НАП на фиктивните фирми. Те се водели на името на малограмотни и на роми и по сметките си имали значителни суми, но само за няколко часа, защото след депозирането на пари по тях почти веднага са нареждани плащания към търговските партньори на фирма “Милки груп био”. 

Фактор. бг




Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.