loading...

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Сретан Йосич платил на Бойко да му уреди бягство от затвора, в панделата чакали Буда с голямо нетърпение

Сретан Йосич е бил в Първи отряд на Софийския централен затвор под фалшивото име Марко. Той е бил скатан там от Бойко Борисов, който подготвял бягството на сръбския бандит от затвора. Тогавашният главен секретар на МВР взел пари, за да уреди бягството, но то се провалило ден преди да бъде осъществено.

Това разказа ексклузивно пред ПИК затворникът Георги, който лежал в лечебницата на зандана със сръбския мафиот. Той е гледал интервюто на Кеворк Кеворкян с бившия главен прокурор Никола Филчев по Нова тв в неделя и ни потърси, за да разкаже своята версия за случая Сретан Йосич-Бойко Борисов.

„Когато го докарват Сретан Йосич, го вкарват в Първа група, която е най-тежка и в нея са най-опасните престъпници, – разказва пред ПИК затворникът. – Там са хора само с доживотни присъди. Сърбинът успява от килията да се свърже с един от защитените свидетели по делото “Валтер Папазки” – Велин Добрев. Последният прави връзка с хората от лечебницата. Когато го пращат в болницата на затвора, записват Сретан Йосич с името Марко. Там започват да го третират като болен, започва да излиза на терен, ползва лек режим. През това време отвън д-р Лалев, който преди бе обвинен за подкуп и изхвърлен от затвора, го урежда за неврологията и му уреждат извеждане навън за преглед.

Всичко това го подготвя тогавашната администрация на болницата на затвора. По това време зам.-началникът на затвора се обажда в Първа група и пита там ли е Сретан Йосич и разбира, че такъв човек няма. Те изпадат в паника, обаждат се на главния прокурор Никола Филчев. Правят проверка и в болницата и им отвръщат, че и го няма, защото те там го познават като Марко. Бях свидетел как в 2,30 ч. дойдоха барети, натовариха го и го отведоха в Транспортна болница. Иначе за следващия ден беше подготвено бягството му”.

”Бойко Борисов, когото ние тук наричаме Пожарникара, тогава е главен секретар на МВР и го свързва  (бел. ред. – Сретан Йосич) с лекарите от болницата. Той взима парите, за да му уреди излизането от затвора. Сретан изобщо не знаеше, че целият му арест е организиран от Бойко. Борисов го арестува, вкарава го вътре, после взима пари за да го оправи. Никой не знае какви пари точно е прибрал. Говори се, че пари са предлагани и на главния прокурор тогава Никола Филчев. Те после се успокояват, защото мислят, че като го предадат в Холандия, той ще остане там заключен доживот и няма да си иска париите, успокояват се. Това е цялата история, Филчев няма какво да говори глупости пред Кеворк”, твърди Георги.

Велин Добрев, който прави връзката и подготвя бягството на Йосич, в момента е в чужбина. Той е защитен свидетел по всички дела. Той е един от хората, давали показания и срещу Маргините.

Членувал в бандата на Валентин Алексиев –Лисицата. Взел 20 хил. марки в повече, а те искали да им ги върне. Те обаче били изхарчени и Добрев получил смъртни заплахи, разказват затворници. За да се отърве, той се предал в Националното следствие с думите: ”Аз съм убиец, затворете ме”. Следователите му се изсмели и казали: ”Какъв убиец си ти, бе?”. Но го привличат като защитен свидетел, защото Добрев говори всичко, което му наредят прокурорите.

В Софийския централен затвор твърдят, че се подготвят да посрещнат Бойко Борисов с ”почести”.

”Нали е Буда, как да не се радваме, че се запътва към нас? Половината лишени от свобода ги е пъхнал той зад решетките, нямате представа с какво нетърпение го чакат”, твърди затворник.

Георги е готов да свидетелства в съда, ако Бойко Борисов бъде изправен пред Темида.

Милан Николов, PIK.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар