loading...

неделя, 27 януари 2013 г.

Вълшебната сила на женските гърди

Лари Янг, професор по психиатрия в университета „Емъри” в американския щат Джорджия, изучава отдавна неврологичната основа на сложните социални поведения и смята, че човешката еволюция първоначално е използвала т.нар. неврална верига, за да укрепва връзката между майката и детето през периода на кърменето.

По-късно същата е започнала да участва и в заздравяването на връзката между партньорите в една двойка. Резултатът? Мъжете, също както бебетата, обичат женските гърди.Когато зърната на жената се стимулират по време на кърменето, нивото на хормона окситоцин в женския мозък силно се покачва. По този начин жената по-успешно фокусира вниманието си върху своето бебе, а нейната привързаност към него нараства.

Когато партньорът докосва или масажира зърната на гърдите на жената, това стимулира освобождаването на окситоцин в мозъка й, точно както при кърмене. В този контекст, хормонът фокусира вниманието на жената върху сексуалния й партньор и засилва желанието й да се свърже с него.

С други думи, мъжете могат да станат по-желани от жената, като стимулират гърдите й по време на предварителната игра и самия секс. И еволюцията до известна степен е накарала мъжете да искат да правят точно това. Привлекателността на женските гърди „е ефект на мозъчната организация, който възниква при хетеросексуалните мъже, когато навлязат в пубертета”, обяснява Янг.

Защо обаче тази тази еволюционна промяна е станала факт при хората, но не и при другите бозайници? Янг смята, че причината е в способността ни за моногамна връзка, която липсва при 97% от другите бозайници.
Другата причина вероятно е, че сексът при хората може да се прави „лице в лице”, което позволява гърдите да се стимулират по време на акта.

В някои африкански култури, обаче, жените не покриват гърдите си с дрехи и мъжете не ги намират за особено привлекателни.

Преди време пък немски учени доказаха, че редовното съзерцаване на женските гърди, само дори за по 10 минути на ден, предпазва силния пол от инфаркт и инсулт.


БЛИЦ

Няма коментари :

Публикуване на коментар