loading...

петък, 5 октомври 2012 г.

Защо учителите не заслужават да имат празник

Учителите не заслужават да имат професионален празник, защото единственото до момента, което правят е да унищожават българското образование. В провинцията все още има деца в 8-ми клас, които сричат. Даскалите гледат изцяло да избутат, колкото се може по-бързо работния ден от 3-4 часа и да ходят на пазар.

А това, че имаме златни медали от олимпиади по информатика и математика е въпреки наличието на полуграмотни даскали, а не благодарение на тях.
Учителите са като катаджиите! Хем постоянно реват, че са им ниските заплати, хем за едно работно място за даскал кандидатстват по над 40 човека. Как е възможно това - нали заплатите са ниски, нали професията е трудна! Да само дето забравяте да кажете, че един даскал работи не повече от 4 часа на ден, три месеца през лятото се прави, че ходи на работа, има зимна и пролетна ваканция. За това нещо те взимат една средна работна заплата и имат наглостта да се оплакват. А плащат ли данъци върху парите, които взимат от частни уроци, някой изобщо смятали ги тези суми.
Ето защо даскалите не заслужават да имат свой професионален празник, нещо повече те не заслужават нашето уважение!!!

Ето и един личен пример с моя сблъсък с образователната ни система:


През юни месец се срещнах с директорката на пернишката гимназия по икономика - Юлиана Ефремова, и нейната заместничка Мария Томова. Това стана, след като бях препоръчан за работа, като учител по икономика. На въпросната срещна представих трите си дипломи за висше образование и два сертификата за изкарани икономически курсове. Бях приет много добре и от двете, след което Юлиана Ефремова, ми прегледа дипломите и каза, че се учудват, че толкова квалифициран кадър кандидатства за подобна длъжност и то в Перник. Бях уверен от нея, че ще започна работа, като учител през новата учебна година.

За целта ми бе казано, че тъй като нямам педагогическа правоспособност ще трябва да се запиша да изучавам подобен курс.
Юлиана Ефремова, извика една жена, която да ми каже към коя точно фирма да се обърна. Цената на придобиването на подобен курс е 500 лева. Няма да споменавам името на фирмата, защото до момента от там са били изцяло коректни към мен и подозирам, че от пернишката гимназия по икономика злоупотребяват с тяхното име. Няколко пъти звънях по телефона на Мария Томова, като това лесно може да се провери, като се направи разпечатка в Mtel, за да я питам кога ще обявят свободното работно място. Тя говореше доста уклончиво, което още тогава ме наведе на мисълта, че е сложен "наш човек" на мястото и всичко се превръща в поредния BG фарс. Въпреки това след като свободното място за учител бе обявено (към края на август) ходих отново до Перник и в канцеларията на училището си подадох необходимите документи - CV, копие от дипломите за висше образование и молба.


По-късно разбрах, че моята кандидатура е била набързо отхвърлена от незнайна комисия, заседавала в незнаен ден и час. От вътрешен човек разбрах, че формалната причина за моето отхвърляне е било липсата на бележка за това, че съм се записал да уча педагогика. Тази бележка отдавна е в мен и щях да я представя, ако я бяха поискали. Изрично казах на Мария Томова, че мога да я представя и щях да го направя, ако някой се беше сетил да ми се обади.
Ако до 14 дена считано от днес не се вземат адекватни мерки от страна на Министерството на образованието, си запазвам правото да уведомя Европейските институции за проблема. 


* На 5 октомври се отбелязва Международният ден на учителя.
През 1966 г. на този ден е приет документ, който се отнася до статута на учителя, a през 1994 г. Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя по идея на България.

Няма коментари :

Публикуване на коментар