Пропускане към основното съдържание

Откриха НЛО в Балтийско море (ВИДЕО)

Огромен обект, наподобяващ космически кораб от "Междузвездни войни", лежи на дъното на Балтийско море. Обектът е пълна загадка и учените още не са открили какво представлява. То повече наподобява НЛО.

Шведски екип от професионални водолази засича с хидролокатор странния предмет на дъното през май миналата година. Намира се на 92 м дълбочина в Ботническия залив между Финландия и Швеция. Странният предмет е с кръгла форма и диаметър 18 метра. Водолазите установяват, че до него води широка лента с дължина 300 метра, която много прилича на писта или спирачен път.

Заради липса на финанси екипът на водолазната компания Ocean X Team започна едва сега по-подробни изследвания на мистериозния предмет. "Трябва да разберем какво всъщност сме открили. В медиите се правят всякакви спекулации за обекта - от НЛО до руски космически кораб. Това, което знаем на този етап, е неговият размер и форма. От сонарната картина се вижда и насечена следа по дъното на морето, която излиза или пък отива към обекта", обяснява Петер Линдберг, шеф на професионалните водолази от екипа.

При по-подробно изследване на обекта шведският екип открива странни неща. При приближаване в обсег на 200 м цялата техника на водолазите отказва да работи. Камерата и сателитният телефон блокират, когато гмуркачите се намират точно над обекта. Проработват отново, когато екипът се отдалечава.

При последните огледи на предмета от това лято се установило, че върху него е имало нещо като метална мрежа. Това може да е била основата на нацистко оръжие против подводници, смята шведският морски офицер и експерт по оръжията от Втората световна война Андерс Отелус. Според него задачата на съоръжението е била да блокира движението на британски и руски подводници в района. Металният обков може да е бил предназначен да блокира радара на противниковия кораб, за да причини катастрофата му. По същия начин гасенето на фаровете в миналото е било използвано като оръжие срещу вражеските кораби в морето.

Според Отелус обектът е направен от бетон с двойна изолация и подсилен с метална мрежа против радарите. Това би обяснило и защо техниката на водолазите блокира винаги, когато се намират над странния обект. В годините след Втората световна война стоманената мрежа, изглежда, е ерозирала, като е оставила на повърхността на обекта само дупки, които се виждат на снимките на водолазите.

"Този район е бил много важен за германската военна машина, защото оттам са минавали всички стратегически доставки за танковете и камионите на армията. Без тях германската войска е щяла да спре", обяснява шведският офицер. Според него подобни бетонни съоръжения са били строени и от британските военни в морето през Втората световна война. Ако тази теория се окаже вярна, това ще е най-важното историческо откритие, правено от години, смятат експерти.

Изследователят Щефан Хогеборн, член на шведския водолазен екип, смята теорията за нацисткото оръжие за доста правдоподобна. "Тя е добро обяснение на тази мистерия, тъй като обектът лежи точно под важен морски маршрут", смята той. Според него тайнственият обект изглежда така, сякаш е направен с изливане на пласт върху пласт. Припомня обаче, че останалите нацистки антиподводничарски устройства далеч не са били толкова големи. Намереният предмет е толкова гигантски, че прави нищожни всички предишни военни открития.

Петер Линдберг се надява, че скоро от екипа на компанията ще могат да предложат на богати туристи специална услуга - да се спуснат с подводница до тайнствения обект, за да го разгледат отблизо. Балтийско море е истинска благодат за търсачите на съкровища. Според оценките на различни специалисти на дъното му се намират около 100 хиляди предмета от потънали кораби от различни епохи.

Шведският екип е много ентусиазиран от находката си, но други специалисти са доста по-скептични за точността на сонарната технология, която е използвана. Други пък смятат, че обяснението за произхода на тайнствения обект е много по-прозаично. Преподавателят по геология в Стокхолмския университет Фолкер Брюхерт смята, че обектът има геоложки произход. Той припомня, че Балтийско море лежи на пътя на придвижването на огромен ледник. При топенето му на по-късен етап се образувало и морето. От водолазния екип предоставили на преподавателя проби, събрани около тайнствения обект. Оказало се, че това са парчета обикновен базалт. Според Брюхерт той също някога е довлечен с ледника и после се е оказал на дъното.

Засега шведският екип не коментира "ледниковата теория". Водолазите са започнали да снимат и филм за откритието си, като все пак им се иска да е нещо голямо. "Ако в един момент се окаже, че той има нещо общо с Атлантида, това вече ще е нещо", коментира Петер Линдберг в интервю пред радио "Ред Айс".

Snews.bg


Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.