loading...

събота, 29 септември 2012 г.

Как се командва едно пернишко школо?

Мария Томова, Фейсбук
Идването на власт на ГЕРБ донесе радост за определени хора. От 1.09.2010 г. директор на Професионална гимназия по икономика-Перник е Юлиана Ефремова, а пом. директор Мария Томова. "Странно" как за ръководни кадри на училището са поставени инженер-химик и информатик. Може би в България няма добре подготвени икономисти.
В същото време без ясни критерии се назначават учители, нищо, че после плачат като разведени булки за ниските си заплати.


Ето и един личен пример:


През юни месец се срещнах с директорката на пернишката гимназия по икономика - Юлиана Ефремова, и нейната заместничка Мария Томова. Това стана, след като бях препоръчан за работа, като учител по икономика. На въпросната срещна представих трите си дипломи за висше образование и два сертификата за изкарани икономически курсове. Бях приет много добре и от двете, след което Юлиана Ефремова, ми прегледа дипломите и каза, че се учудват, че толкова квалифициран кадър кандидатства за подобна длъжност и то в Перник. Бях уверен от нея, че ще започна работа, като учител през новата учебна година.

За целта ми бе казано, че тъй като нямам педагогическа правоспособност ще трябва да се запиша да изучавам подобен курс.
Юлиана Ефремова, извика една жена, която да ми каже към коя точно фирма да се обърна. Цената на придобиването на подобен курс е 500 лева. Няма да споменавам името на фирмата, защото до момента от там са били изцяло коректни към мен и подозирам, че от пернишката гимназия по икономика злоупотребяват с тяхното име. Няколко пъти звънях по телефона на Мария Томова, като това лесно може да се провери, като се направи разпечатка в Mtel, за да я питам кога ще обявят свободното работно място. Тя говореше доста уклончиво, което още тогава ме наведе на мисълта, че е сложен "наш човек" на мястото и всичко се превръща в поредния BG фарс. Въпреки това след като свободното място за учител бе обявено (към края на август) ходих отново до Перник и в канцеларията на училището си подадох необходимите документи - CV, копие от дипломите за висше образование и молба.

По-късно разбрах, че моята кандидатура е била набързо отхвърлена от незнайна комисия, заседавала в незнаен ден и час. От вътрешен човек разбрах, че формалната причина за моето отхвърляне е било липсата на бележка за това, че съм се записал да уча педагогика. Тази бележка отдавна е в мен и щях да я представя, ако я бяха поискали. Изрично казах на Мария Томова, че мога да я представя и щях да го направя, ако някой се беше сетил да ми се обади.

Няма коментари :

Публикуване на коментар