Пропускане към основното съдържание

Писториус - една бягаща легенда


Карл Оскар Ленард Писториус е най-бързия човек без крака и първия, който с два ампутирани крака стигна до полуфинал на Олимпиада. Южноафриканецът направи това в дисциплината 400 метра гладко бягане с личен рекорд за сезона - 45,44 сек.

Най-странното в неговия случай, е че самият той твърди, че двата му крака никога не са му липсвали. Това е така, защото когато се ражда през ноември 1986 г. в Стандтон спокоен квартал на Йоханесбург Писториус има по два пръста на всеки крак, а костите в петите ги няма. Единственото спасение за него е било ампутация от колената надолу и за двата му крака. Операцията е направена, когато Оскар е едва на 11 месеца. Именно тази операция му дава възможност да не прекара целия си живот на инвалидна количка, а да ползва протези.
Учи в началното училище на Константия и в Преторианската мъжка гимназия, където между 11 и 13-годишна възраст играе ръгби, класическа борба, водна топка и тенис. След като претърпява сериозна контузия през 2003 г. заради ръгбито, Писториус решава да се съсредоточи върху бягането. За първи път южноафриканецът привлича вниманието на световните медии, когато участва на параолимпийските игри в Атина през 2004 г. След това той решава, че може да се състезава с нормални атлети. През 2007 г. Писториус за пръв път участва в международни състезания за напълно здрави атлети.
На следващата Олимпиада в Пекин през 2008 г. обаче той не е допуснат за участие. Това става факт заради твърденията, че протезите му дават предимство пред останалите атлети.
Оскар отнася случая до международния спортен съд в Лозана, който му даде право да се състезава и на тези олимпийски игри и да сбъдне своята най-голяма мечта, а именно да се състезава наравно с другите. Писториус участва на няколко състезания на 400 м за здрави атлети през лятото на 2011 г. На 19 юли 2011 г. в Линяно, Италия Оскар спечели състезанието и записа време от 45,07 секунди. Именно с това време Писториус покрива квота за световното първенство и олимпийските игри от клас А. Така южноафриканецът се превърна в една бягаща легенда.

Николай Георгиев


Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.