loading...

неделя, 12 август 2012 г.

Писториус - една бягаща легенда


Карл Оскар Ленард Писториус е най-бързия човек без крака и първия, който с два ампутирани крака стигна до полуфинал на Олимпиада. Южноафриканецът направи това в дисциплината 400 метра гладко бягане с личен рекорд за сезона - 45,44 сек.

Най-странното в неговия случай, е че самият той твърди, че двата му крака никога не са му липсвали. Това е така, защото когато се ражда през ноември 1986 г. в Стандтон спокоен квартал на Йоханесбург Писториус има по два пръста на всеки крак, а костите в петите ги няма. Единственото спасение за него е било ампутация от колената надолу и за двата му крака. Операцията е направена, когато Оскар е едва на 11 месеца. Именно тази операция му дава възможност да не прекара целия си живот на инвалидна количка, а да ползва протези.
Учи в началното училище на Константия и в Преторианската мъжка гимназия, където между 11 и 13-годишна възраст играе ръгби, класическа борба, водна топка и тенис. След като претърпява сериозна контузия през 2003 г. заради ръгбито, Писториус решава да се съсредоточи върху бягането. За първи път южноафриканецът привлича вниманието на световните медии, когато участва на параолимпийските игри в Атина през 2004 г. След това той решава, че може да се състезава с нормални атлети. През 2007 г. Писториус за пръв път участва в международни състезания за напълно здрави атлети.
На следващата Олимпиада в Пекин през 2008 г. обаче той не е допуснат за участие. Това става факт заради твърденията, че протезите му дават предимство пред останалите атлети.
Оскар отнася случая до международния спортен съд в Лозана, който му даде право да се състезава и на тези олимпийски игри и да сбъдне своята най-голяма мечта, а именно да се състезава наравно с другите. Писториус участва на няколко състезания на 400 м за здрави атлети през лятото на 2011 г. На 19 юли 2011 г. в Линяно, Италия Оскар спечели състезанието и записа време от 45,07 секунди. Именно с това време Писториус покрива квота за световното първенство и олимпийските игри от клас А. Така южноафриканецът се превърна в една бягаща легенда.

Николай Георгиев


Няма коментари :

Публикуване на коментар