НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Унгария съкруши Шотландия в 100-ата минута и мечтае за елиминации

Унгария победи Шотландия с 1:0 в последен мач за двата отбора от Група "А" на Евро 2024.
Във втората минута на добавеното време на мача Кевин Чобот получи топката вляво от шотландската врата и стреля по диагонала, но топката се отби в десния страничен стълб. Секунди преди края на 10-минутното добавено време Кевин Чобот завърши една контраатака на Унгария, пращайки топката в мрежата след пас на Роланд Салай отдясно.

По този начин Унгария събра 3 точки и завършва трети в групата, като все още има шанс да се класира на елиминации, докато "гайдарите" отпадат от Евро 2024, завършвайки последни с 2 точки.

В другия мач от Група "А" Швейцария и Германия не се победиха, завършвайки 1:1, като така Бундестима завърши първи със 7 точки, а "кръстоносците" остават втори с 5 точки.

Мачът в Щутгарт започна на ниско темпо, а в първите минути "гайдарите" владееха топката в по-дълги периоди от време.

Първият точен удар обаче, бе за Унгария, като го отправи Бендегус Бола, който се включи от дълбочина в 8-ата минута и стреля от дистанция, но Ангъс Гън спаси.

Тимовете на Стив Кларк и Мурат Якин действаха много внимателно, знаейки с какво значение е мачът помежду им, и затова положенията пред двете врати в първата половина на първото полувреме бяха малко.

Шотландия продължи да владее повече топката и чрез постепенни атаки да преодолее защитата на унгарците, които пък действаха предимно на контраатаки.

Постепенно Унгария изнесе играта в половината на "гайдарите". В 32-ата минута Доминик Собослай шутира от пряк свободен удар, но от малко под 25 метра уцели стената и топката излезе в корнер, след който не последва опасност за Ангъс Гън. В 35-ата минута Роланд Салай стреля от дистанция, но топката мина над вратата.

Четири минути преди края на първата част Доминик Собослай центрира меко в наказателното поле от пряк свободен удар. Вдясно от вратата се бе включил Вили Орбан, който стреля с глава, но прати топката над вратата.

В крайна сметка, до полувремето нулевото равенство се запази, а този резултат не устройва нито един от двата тима.

Унгария започна по-добре второто полувреме, а в 49-ата минута Салай получи топката в наказателното поле с гръб към вратата, обърна се и шутира, но шотланският страж спаси.

В следващите минути атаките към двете врати зачестиха, тъй като Шотландия и Унгария се усетиха, че трябва да търсят гол, с който да спечелят мача и да имат шанс да се класират за елиминациите на турнира.

В 64-ата минута Собослай центрира заучено от пряк свободен удар. Топката стигна до Бола вляво от вратата на Шотландия и той центрира. От границата на вратарското поле Мартон Дардай стреля с глава, но ударът му бе неточен.

Пет минути по-късно се стигна до спиране на играта, тъй като централният нападател на Унгария Барнабас Варга се сблъска с вратаря на Шотландия Ангъс Гън и се строполи на земята. Играта веднага бе спряна, на терена влязоха лекари, а футболистите на Унгария взеха одеяла, с които прикриха случващото се с Варга от очите на феновете. Към Варга бяха донесени и дефибрилатори, които започнаха да се слагат по стадионите из цяла Европа след случилото се с Кристиан Ериксен в мача между Дания и Финландия на Евро 2021, когато датският халф получи сърдечен арест и животът му бе спасен благодарение на бързата и адекватна намеса на лекарите на онзи мач. В 73-ата минута футболистът на Ференцварош бе изнесен на носилка от терена и пое към болницата в Щутгарт, където се провежда мачът.

Срещата бе подновена в 75-ата минута, като на мястото на Варга в игра се появи Мартин Адам.

Последваха много интересни минути, в които двата отбора се сетиха, че се нуждаят от гол и тръгнаха в атака. Нападенията им обаче бяха доста разпокъсани и не бяха изграждани с идея и мисъл.

В първата минута от добавеното време Доминик Собослай бе изведен вляво от вратата на Гън, но ударът на футболиста на Ливърпул бе отразен.

Минута по-късно лявата зона на шотландската отбрана се пропука и резервата Кевин Чобот получи възможност да стреля, но удари десния страничен стълб.

Шотландия имаше своя шанс в 7-ата минута от продължението, когато Люис Морган центрира отдясно, а Скот Мактоминей засече топката в наказателното поле, но не уцели вратата.

Шотландия - Унгария 0:1

0:1 Кевин Чобот (90' + 10')

Няма коментари:

Публикуване на коментар