НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Снегът изненада властта: затворени пътища, паднали дървета, селища без ток

Снегът в края на ноември отново изненада властта.

Западна, Централна и Североизточна България тази нощ попаднаха в снежен капан. Циклонът Бетина и днес ще вилнее над страната.

Движението по АМ „Тракия“, в участъка между София и Пловдив, се оказа повече от кошмарно за шофьорите. Тази нощ десетки автомобили се оказаха блокирани на пътя, образуваха се огромни задръствания. Тази нощ движението по АМ „Тракия“ в посока Пазарджик и обратно бе ограничено за всички МПС за да могат машините да почистят снега. Шофьорите изчакваха на място в аварийната лента, а ситуацията се регулираше от пътна полиция.

Рано тази сутрин магистрала „Тракия“ е отворена, но са се образували колони от преди тунела „Траянови врата“ в посока Пловдив, така и след него.

Движението по АМ „Струма“ в посока Перник сега е проходимо само за леки автомобили, след като през нощта всички коли бяха спрени. Тежкотоварните МПС сега изчакват на място.

Проходът „Шипка “ е затворен в двете посоки, поради снегонавявания и паднали дървета. Нова тв съобщи за семейство с деца, което е блокирано в кола преди прохода, тъй като колата им е затрупана под преспите. Екипи на пожарната със снегорини се опитват да стигнат до бедстващите хора.

Движението през прохода „Троян – Кърнаре“ е ограничено в двете посоки за всички МПС.

Лавина падна върху бус на прохода „Петрохан“. Няма пострадали хора и нанесени материални щети. На прохода снежната покривка е около 70 см.

Временно път II-29 Варна – Добрич е проходим само за леки автомобили в двете посоки поради силен вятър и снегонавяване

Затворен към 6 ч. тази сутрин поради намалена видимост е път I- 2 Шумен – Разград – Русе, съобщиха от ОДМВР. Поради навявания е затворен пътяят Шумен – Силистра за всички превозни средства. Именно в Североизточна България днес ще бъде най-опасно – за денс НИМХ издаде предупреждение от трета степен (червен код) за обилни снеговалежи и бурен вятър в областите: Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Движението по път III-103 Роман – Мездра е ограничено за всички МПС поради паднали дървета.

Читатели на „Фокус“ разпространиха снощи снимкови и видео материали, които показват тежката пътна обстановка.
От кадрите става ясно, че по АМ „Тракия“ снегът не спира да се трупа, докато водачите шофират с намалена видимост и с ниска скорост, за да избегнат катастрофи. В района около „Ихтиман“ се съобщаваше за пълен блокаж и невъзможност да се премине.

Тирове блокираха и път Е-79 на т.н. участък „Пъстренеца“ преди Монтана. Екипи на Гражданска защита изтеглят закъсалите. Движението е само в едната лента, посока Монтана.

Снежна София

Интензивни валежи от сняг придружени с усилване на вятъра продължиха през цялата нощ в София. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ. Постъпили са над 100 сигнала за паднали клони и дървета.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на ток трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв.“Иван Вазов“.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв.Драгалевци – хижа Алеко и „Бояна“ – местност Златни мостове. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

По данни на „Електрохолд“ има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите Витоша, Панчарево, Кремиковци, Лозенец, Нови Искър, Студентски, Банкя. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар