Пропускане към основното съдържание

САЩ изпраща група в бойна готовност в България

Съединените щати обмислят изпращането на допълнителни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО в случай на руско нахлуване в Украйна, научи BGpravda.


Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна готовност в Румъния, България, Словакия и Унгария, посочва „Вашингтон пост“ като цитира неназован дипломат на НАТО. Също според дипломата, цитиран от изданието, всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме. Това съобщава изданието „Вашингтон пост“, като се позовава на официални източници от САЩ и Европа.

Съединените щати вече изпратиха две хиляди допълнителни военни предимно в Полша в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.
В петък стана ясно, че още три хиляди американски военни ще бъдат изпратени в Полша, а хиляда се очаква да пристигнат в Румъния. Всичко това с цел засилване присъствието на Алианса на изток.

Междувременно разговорите между лидерите продължават, като американският президент Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че в случай на инвазия Съединените щати и съюзниците ще отговорят бързо, като цената за Русия ще е висока.

Според Белия дом в едночасовия телефонен разговор Байдън е заявил още, че Америка е готова за дипломация, но и за „други сценарии“.

Официално лице от администрацията във Вашингтон описа разговора като „професионален и по същество,“ но лицето също посочи, че не се е стигнало до фундаментална промяна в позициите.

Вашингтон предупреждава, че пълномащабни военни действия на Русия в Украйна са възможни всеки един момент. Администрацията също казва, че не знае дали Путин всъщност е взел крайно решение за инвазия.

Москва отрича да има намерение за нахлуване в Украйна, но това не успокоява притесненията на Запада от струпвалите се десетки хиляди руски военни по украинската граница.

Заради информациите от нарастваща опасност от Русия, Съединените щати, както и европейски държави, включително България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Подобен призив бе отправен и от Израел. Американското посолство в Киев нареди на по-голямата част от служителите си да напуснат страната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

ГАДНО: Хлебарки налазиха Фитнес Pulse (СНИМКИ)

Крайно занемарена е хигиената във веригата от фитнеси Pulse.