НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Раздали на болниците костюми за химическа защита от 1986 г.

Облекла за химическа защита произведени през 1986 г. са раздадени на лечебните заведения в страната от РЗИ. За древните костюми се разбра от постове в социалната мрежа на медици от Враца, но такива облекла са доставени и в други региони. Проучване на Биволъ и Зовнюз установи, че те идват от военния резерв.

Шефката на РЗИ – Враца Кети Ценова каза, че облеклата са дошли в нейното ведомство от РЗИ Плевен и според нея произходът им е от военния резерв. Във Враца са получени 800 такива облекла и са раздадени на лечебните заведения.
“Независимо, че не изглежда добре, облеклото е много качествено” – каза Кети Ценова. “Проблемът е, че ръкавиците са с три пръста, но то върши работа като защита и по-добре да има каквото и да е предпазно облекло, отколкото никакво. Доколкото разбирам, има ги в цяла България” – каза тя.
44 годишните костюми идват от бившия Завод за пластмасови изделия “Цвятко Радойнов” в Грудово (сега гр. Средец) и са от поливинилхлорид. 

Фабриката е филиал на социалистическия Нефтохим. През 1991 г. собствеността му е отделена в “Пластмасови изделия” ЕООД. Фирмата отдавна е в несъстоятелност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар