НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Какво постигаме с тези мерки?

Разглеждам сайта на Народното събрание и установявам, че господа депутатите ни все още не са приели "Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание". Явно няма да го приемат и в началото на другата седмица, тъй като си определиха само два дни за работа - четвъртък и петък.

В същото време министър Ананиев вчера пуска заповед на основание Чл. 63. (1) от Закона за здравето - "При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.". Обосновава се също и с Решението на Народното събрание от 13.03.2020 г., с което е обявено извънредно положение.
Та чета сега въпросната заповед и възникват въпроси, на които едва ли могат да ми отговорят некадърните калинки по високите етажи на властта.
1. Пише, че се преустановяват посещенията на паркове и градски градини. В същото време разрешиха разхождането на кучетата. Нямам нищо против животинките, но според мене това е безумие. Значи не можеш да си разходиш детето, което сигурно е издивяло от престоя вкъщи, но кучето може... Къде е логиката, никой не може да каже.

2. КПП вече явно има. Не съм ходила да проверявам какво е положението тук във Велико Търново, но сигурно градът е блокиран. Та много ми е интересно какъв ресурс отдели МВР за това безсмислено блокиране на градовете и останаха ли полицаи, които да се грижат за реда по селата например? Или сега, докато си играем на блокади, престъпността по села и паланки може да процъфтява безнаказано. И тук не намирам логика, но то нищо логично и адекватно не се върши в последно време откъм изпълнителната власт в територията.

3. Е, тука вече наистина се смях... За да преминеш през КПП трябва да представяш документи и то не какви да е, а специални - служебна бележка, че работиш някъде и медицински документ, че имаш здравословен проблем. Много ми е интересно снощи колко работодатели издаваха служебни бележки на работниците и служителите си и до колко часа? А медицинският документ направо кърти мрака. Ами, ако човек се нуждае спешно от лекар, защото го е свил жестоко корема, кой ще му издаде медицинския документ при положение, че първо трябва да бъде прегледан? Да не дава господ на никого в този момент да има нужда от спешна операция, защото няма да може да стигне до болница поради липса на документ от същата тази болница, че се нуждае от спешна операция. Нещо като Параграф 22, но в по-зловещ вариант...

4. Забраната за лица до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки в периода от 8.30 до 10.30 часа също е смехотворна. Тук ще оставя настрани неграмотността на калинката, писала тази заповед, която не знае кога и как се пише слято, полуслято и разделно, но ще се спра на друго. Ако някой, който не е навършил 60 години има спешна нужда от аптека в този диапазон от време, какво ще прави? Ще търси някой на възраст над 60 години да отиде до аптеката и да му реши проблема ли? Интересно е, че въпреки вчерашното напоително кудкудякане откъм щаба за паники и истерии, че хората над 60-годишна възраст ще имат право да пазаруват в този посочен период, в заповедта нищо не пише. Последното означава, че за хората над 60-годишна възраст забрани няма и те могат да си ходят по магазини и аптеки денонощно, ако искат. Сега чакаме да въведат и полицейски час, защото според „умните“ ни законотворци коронавирусът ще да е нещо като вампир, който се развилнява нощно време…

Наталия Сотирова, Фейсбук

*Заглавието е на редакцията




Няма коментари:

Публикуване на коментар