Армията излиза по улиците, а през мобилните телефони ще следят поставените под карантина

Извънреден текст по предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ правната комисия в Народното събрание даде възможност на военните по време на извънредното положение заради коронавируса, което засега е до 13 април, да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата,
да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо.

Данните за местонахождение на мобилните оператори ще се съхраняват и ползват за откриването и принудителната изолация на подлежащите на карантина. Право да ги искат имат директорите на полицейските служби. Тези възможности за ограничаване на заразата също бяха приети извънредно при второто гласуване в комисия на закона, свързан с коронавируса, съобщава Dnevnik.bg.

С извънреден текст ГЕРБ предложи задължителна карантина за всички, пристигащи от чужбина в България. При отказ глабата ще е 5 хил. лв.

Срокът на карантината е от 14 до 21 или повече дни в зависимост от резултата от повторен тест. Според спешно приетите в края на миналата седмица санкции нарушаването й се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева. Отказът на контактни лица да бъдат поставени под карантина се наказва със санкция от 5 хил. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар