НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Над 600 жертви за ден в Италия

Броят на починалите от коронавирус в Италия се увеличи с 627 души и достигна 4032, предаде Ройтерс в петък, като цитира официалните данни на италианските власти.

Така броят на смъртните случаи в Италия за един ден се увеличи с 18,4 процента - това е най-голямото им увеличение за един ден в Италия от началото на епидемията преди месец. До днес Италия не беше регистрирала повече от 475 смъртни случая за един ден.

Още снощи Италия изпревари Китай по брой на починалите от коронавирус.

Общият брой на заразените с коронавирус в Италия достигна 47 021 при 41 035 ден по-рано.

Най-тежко засегната е областта Ломбардия, където заразените са 22 264, а починалите - 2549.

Европа – най-засегнатият от пандемията район

Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на около 11 000 души. Повече от половината смъртни случаи са в Европа.

Докато в Китай епидемията затихва, а в нейния първоначален епицентър, град Ухан, за втори пореден ден няма нови заразени, в Европа тя продължава да набира сили. С бързи темпове разпространението на вируса се разраства и в САЩ.

Статистиката на Франс прес, основаваща се на официални данни към 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време) в петък бяха за общо 10 316 смъртни случаи по света (без да се включват новите данни за Италия).

Към същия час над 246 440 случая на зараза бяха открити в 161 държави и територии от началото на пандемията. Този брой на диагностицираните заразени обаче отразява само част от действителния брой на заразените, тъй като много страни вече подлагат на тест само хората, които се нуждаят от хоспитализация, отбелязва Франс прес.

Испания

Испания обяви 1002 смъртни случая и на национално ниво общо 19 980 случая на зараза, което е с 2833 повече в сравнение с вчера или увеличение с 16,5 процента. Повечето от случаите - над 7000, са в Мадрид, а втора е автономната област Каталуния с над 3000.

Регионалното правителство на Мадрид обяви днес плановете си да създаде полева болница с 5500 легла на терена на конгресен център,  която ще бъде оборудвана за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

В момента в Испания тече 15-дневна карантина със силно ограничаване на движението и контактите с цел да бъде забавено разрастването на епидемията. Властите изразиха надежда, че пикът на инфекциите скоро ще бъде прехвърлен и темпът на разпространение на вируса ще се забави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар