НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Страници

Бойко с три сценария да превземе властта

След объркващите изборни резултати, партията с най-много гласове – ГЕРБ, обмисля три сценария за участие във властта. Близки до партията разкрили плановете пред "Преса".

Първият вариант е ГЕРБ да състави правителство с мълчаливата подкрепа на Волен Сидеров. Според резултатите от ЦИК обаче, двете партии нямат общо 121 места в Народното събрание. Затова от ГЕРБ упорито се оглеждат в депутатите на другите партии, за да видят кого могат да склонят за подкрепа. Търсят се хора с “проблемни биографии, които да бъдат притиснати да предадат четата”. До момента тези опити се оказали безуспешни.

Вторият вариант на ГЕРБ е да уговорят Сидеров да не подкрепи кабинет на БСП и ДПС и така да се отиде на нови избори. През есента ГЕРБ има шанс да вземе по-добър резултат, смятат анализатори. Освен това партията на Борисов все още е достатъчно силна финансово за нови избори. В същото време опонентите й са взели кредити и са прекалено изтощени, за да успеят да докарат същата подкрепа на нови избори.

Третият вариант е с по-далечна перспектива. Той предвижда тайна договорка с “Атака” да подкрепи програмното правителство на Орешарски и догодина при европейските избори Сидеров да оттегли подкрепата си за него след бурен скандал за несправяне с управлението. Целта е да има избори две в едно.

Тогава срещу управлението отново би натежала тежката зима, високите цени на тока и безработицата. Според близки до ГЕРБ планът на Борисов предвижда победа на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент. “Ще седим 6-7 месеца в опозиция, после ще се върнем на бял кон”, казвал той според източниците на вестника. Междувременно би могло да се очаква вотът на десните избиратели да се консолидира около него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар