99% от натуралните сокове у нас се правят с вносни концентрати.
Страната ни не внася плодовете, които да се преработват, а направо
концентрати, при които сухото вещество понякога достига 70% и са почти
на прах.
Концентратите се разреждат и се бутилират като готови сокове.
Единственият натурален сок, който се произвежда изцяло в България, е
този от арония, която се отглежда в страната. Разпространените сокове от
моркови у нас например се правят с концентрати от Полша, която е
най-големият производител на зеленчука в целия ЕС. Вносът на портокалов
концентрат пък е от Бразилия, Кипър, Израел, Турция и др.
Според експерти в областта противно на очакваното, натуралните сокове
са по-скоро вредни, отколкото полезни. Мнозина смятат, че щом е
натурален, значи е от плодове и е без консерванти и захар. Това обаче не
е така.
Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са
установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени
лъжички захар. Освен това повечето сокове засилват апетита и така
способстват за натрупването на излишни килограми. В по-скъпите сокове се
влага и малко сок от истински плодове, но цената им обикновено е над 5
лева.
Автор: Деси Боцева
vsekiden.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар