loading...

петък, 17 май 2013 г.

Охраната на Борисов и Цветанов струва 400 000 месечно

Близо 400 000 лв. есечно излиза охраната на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър Цветан Цветанов. Изчисленията са резултат от средните стойности на разходите по гардовете и за техниката, която се използва за охраната на двете ВИП персони, съобщи Оffnews.bg.

Бившият служител на НСО Николай Марков изчислява, че месечната издръжка на един охранител излиза средно около 4 000 лв. Ако към това се добавят и разходите за гориво на автомобилите, които влизат в кортежа, заедно с авангарда, който остава извън полезрението, месечната издръжка на един такъв екип може да достигне 120-130 хил. лв. Официално разходите за охрана на властта остава една от най-пазените тайни в държавата.

През февруари от НСО отказаха да дадат отговор на запитване какви пари месечно отиват за охрана на политиците. Позовавайки се на Закона за защита на класифицираната информация, от службата тогава отговориха, че такава информация представлява държавна тайна и не може да бъде оповестявана, въпреки че става въпрос за харчене на средства от държавния бюджет.

Борисов е най-скъпо охраняваният човек в държавата, смята Марков. По думите му освен НСО за сигурността на бившия премиер се грижи почти целият апарат от системата за национална сигурност. Тук влизат ДАНС, службата за подслушвания в МВР – СДОТО, силите на Областните дирекции на МВР и Охранителна полиция, които обезпечават сигурността на Борисов и Цветанов по време на обиколките им в страната.

Няма коментари :

Публикуване на коментар