Пропускане към основното съдържание

10 години по-късно: Какво се случи с най-секси атлетката?

През юли 2015-а Алисън Сток седи в кафене в Ориндж Каунти, когато към нея се приближава мъж от съседната маса. С периферното си зрение тя го вижда как се навежда към нея. Усмивката на лицето й замръзва, пръстите на ръката й стискат все по-силно чашата кафе.

„Нямаше как да не дочуя, но за спорт ли говорехте?“, пита непознатият мъж.


Всъщност, да. Тъкмо е разказвала за това как започва да се занимава с овчатски скок, след като гимнастиката й омръзнала, за годините си в калифорнийския университет (2006 – 2010 г.), за малките състезания в Европа, за които е наемала кола и е пътувала сама, вместо да плаща за хотел и за преследването на олимпийската си мечта в Рио 2016.

Сток се усмихва и без очите им да се срещат отговаря: „Дам!“

Мъжът очаква да чуе нещо повече, след което кимва със задоволство, все едно е чул най-готиното нещо от дълго време насам, след което се връща към масата си.

Сток си отдъхва.

Ако все още не се сещате коя е Алисън Сток, тя е момичето, чиято снимка обиколи интернет преди 10 години. Тогава само на 17, американката, облечена в спортно бюстие, с дясна ръка, опъната назад, за да оправи опашката си, с коремните си мускули на показ и с прът на рамо се приготвя за скок.

Алисън все още е в гимназията и вече е счупила няколко рекорда в своята възрастова група, но тази снимка ще промени живота й.


Фотосът е публикуван първоначално в блог през 2008 г. В рамките на седмици снимката обиколи хиляди сайтове и вестникарски страници. Сток получава безброй покани за приятелство във Facebook. „Имаше знак за безкрайност в нотификациите за покани за приятелство, което не мислех, че е възможно“, казва Сток в едно интервю през 2016-а.

Седмица след като снимката е публикувана, Синди Сток отива да си прибере дрехитео т химическо чистене. Когато жената, която работи там, вижда фамилията й, я пита дали не е свързана по някакъв начин с момичето от снимката в сектора за овчарски скок. „Да, тя ми е дъщеря“, отговаря Синди.

Родена в Нюпорт, Калифорния, Сток израства в спортно семейство. Брат й – Дейвид, се занимава с гимнастика и дори е младежки национал. Заради него Алисън започва също да се занимава със спорта, преди да се насочи към овчарския скок.


Сток чупи редица девически рекорди, преодолявайки 3,86 м през 2004-та и 4,11 м през 2005-а. В последната си година в гимназията поставя ново върхово постижение – 4,14 м.

„Занимавах се 9-10 години с гимнастика и когато мислех да спра със спорта, една от съотборничките ми тогава дойде един ден на тренировка и каза: „Хей, ходих на овчарски скок“. Скоро разбрах, че не е толкова трудно и е доста готино.“

На световно известната снимка Сток се състезава именно на едно гимназиално състезание. По онова време е най-добрата млада състезателка в овчарския скок. Фигурата й вече прилича на опитен атлет, въпреки че е само на 17, но не затова снимката стана вайръл. Когато я видеха, повечето мъже, ако не и всички, си мислеха не за овчарски скок, а за секс.

„Имам чувството, че тази от снимката и аз сме двама различни човека. Все едно снимката живее собствен живот. Понякога усещам, че я използвам, но в други случаи дори не искам да се сещам за нея“, споделя Сток в интервю за ESPN през 2016-а.

На последващи състезания фотографи буквално лежат покрай коридора за овчарски скок, за да могат да заснемат възможно най-секси кадъра на Алисън, докато се подготвя за опита си. Интернет сензацията се превръща в мания за много фенове, които следят Сток на всяко състезание, на което се появява.

По едно време университетът в Калифорния дори сваля снимката й от страницата си, тъй като получава непрестанни молби за автограф.

Сега, 10 години по-късно, Сток вече е на 27 и продължава да се занимава с овчарски скок. Преди няколко години за кратко спря със спорта и успя да завърши магистратура по социология, но не можеше да стои далеч от лекоатлетическата писта за дълго.

Всъщност, проверете в Google – между 2009 и 2014 г., като че ли, бе изчезнала от лицето на Земята. Нямаше новини около нея, нищо. „В този период не бях най-добрата в овчарския скок в страната, така че защо да получавам внимание?“, коментира Сток.

След случая със снимката, американката получава десетки предложения за фотосесии. Maxim също чука на вратата й. Покани за сутрешни и вечерни токшоута се сипят отляво и отдясно. Тя отказва. Няма голи фотосесии, историята й не е разказвана многократно по кабеларките.

И може би направи правилният избор. Когато сложим етикет „красива“ на състезателка, й предлагаме света. Но има и трик – веднъж усетим ли, че и самата тя се е възприела по този начин, я разкъсваме, обвинявайки я, че се възползва от статута си на секс символ, който изначално е създаден от нас – медиите и феновете.

След като случаят със снимката отшумя и тихият й период без спорт приключи, Сток отново се завърна на пистата. Около нея отново се вдигна шум в очакване дали ще осъществи мечтата си да влезе в олимпийския отбор за Рио 2016, след като пропусна Игрите в Пекин и Лондон.

И този път не успя, но междувременно стана модел на Nike и Athleta. Започна да работи по различни проекти с GoPro, а видеата имат милиони преглеждания в YouTube.

Въпреки че никога не се е възприемала като жертва, сега Сток изглежда напълно е преживяла истерията около себе си отпреди 10 години.

„Когато бяха в Калифорния, писах за това веднъж по социология. Трябваше да пишем за нещо, което ни е засегнало дълбоко емоционално, след което имахме възможност – да го покажем или да го изтрием. Аз реших да не споделям и го изтрих. Иска ми се да го пазех някъде, защото мисля, че сега се чувствам много по-различно.

През 2008-а по някакъв начин бях поласкана. Но и ми беше много тежко и си мислех, че трябва да стоя надалеч от целия случай. Но сега се опитвам да насоча всичко в правилната посока. И да извлека позитиви от него. Ако отново го игнорирам, ще продължи да живее собствен живот. Както направих в колежа. И изпуснах контрола върху собствената си история.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.