loading...

сряда, 7 март 2018 г.

РАЗКРИТИЕ: И зам.-министърът в Чехия не е изпращал документи за ЧЕЗ на Борисов

След като чешкият премиер в оставка Бабиш категорично заяви, че не е изпращал никакви документи за ЧЕЗ до българския си колега Бойко Борисов, от родното правителството представиха друга версия за произхода им.


От пресслужбата на кабинета разпратиха уточнение до медиите, че тези документи всъщност не били изптатени от Андрей Бабиш, а Ондрей Ланда, който е зам.-министър на финансите и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ. От своя страна обаче Ланда също отрече да ги е изпращал. „Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство”, посочи той.

В момента чешката страна започва вътрешно разследване, за да разбере дали наистина и от кого са изпращани материали  до българския премиер относно това как Инерком смята да финансира покупката на ЧЕЗ. Това пише чешкото издание Хосподарски новини. „Прекалено рано е да се коментира откъде идват документите”, казва говорителят на ЧЕЗ Ладислав Крис.
От ЧЕЗ се притесняват, че тези материали могат да спрат банките и другите институции да финансират сделката, което я застрашава от финализиране. 

„ Ако по време на арбитража, е получена чувствителна търговска информация (т.е. в случая от българската държава), това може да навреди на интересите на ЧЕЗ в този арбитраж", заяви говорителят.

Според изданието има клауза в договора, която изисква купувачът да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. При евентуално удовлетворяване на иска на ЧЕЗ срещу българската държава, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. 

Изданието също посочва, че в момента от ЧЕЗ подготвят нов вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. Компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро, пише чешкото издание.

1 коментар :

  1. Причината е доста банална.При получаването на документите ,ГЕРБ първо са поръчални на финансовия експерт,чоалга певицата Бриана да им хвърли едно око.И затова пратката се е забавила.Но Бриана не е виновна,просто и се е наложило на чалга певачката Бриана да научи писмено и говоримо чехски език за две 74 часа ,за да разбере тънкостите на договора на ЧЕЗ и какво пише в докиментите.

    ОтговорИзтриване