loading...

петък, 22 декември 2017 г.

Защо гласувах за Пламена Димова

През последните години наградата за Спортист на годината се превърна в поредната, която постепенно и много сигурно загуби своята тежест. Това е доста слаба оценка за нас журналистите, за спортистите, за цялото ни общество.


Стигна се до това Спортист на годината да е просто една статистика, а наградата печели този, който има повече влияние сред медийните босове. Между другото не е никак задължително да си спортен журналист, за да гласуваш в анкетата. Всичко става по електронен път и трябва само да декларираш, че работиш в някоя знайна или незнайна медия. Разбира се този факт не се проверява от никого и така на практика всеки, който има намерение и повечко изобретателност може съвсем спокойно да гласува. 

Това пък от своя страна ще доведе до спечелване на точки от даден спортист. През годините имаше няколко подобни случаи когато хора са декларирали, че работят, като стажанти в големи телевизии и са гласували в анкетата. Тази липса на контрол върху правото на упражняването на вот е само един от малките недостатъци в анкетата на "Нове холдинг". 

Да, тази година безспорният №1 е Григор Димитров, но през предишните години никой не можеше да кажа на базата на какви критерии даден спортен журналист подрежда своята десетка. Да, не може да има шаблон, винаги има и лични пристрастия и субективност, но някакви не е нормално световен шампион в популярен и дори ако щете комерсиален спорт, да не е в Топ 10. Ако се чудите за кого става дума, то става въпрос за световната шампионка по бокс за професионалисти - Пламена Димова. 

Варненката направи много, за да прослави България, а не получи нужното й признание. Представете си само, ако Кубрат Пулев беше станал световен шампион. Щеше да стане спортист №1 на България и за него да се изпишат тонове вестникарска хартия. Същото не се случи с Пламена Димова, поради простата причина, че нивото на спортната журналистика, а и не само на нея спадна драстично през последните години. Вече се цени само да знаеш, кой е левият бек на Етър и Септември, другото не е важно. Ако пък пишеш за Левски и ЦСКА, то това автоматично те прави №1. 

Аз пък гласувах за Пламена Димова да е спортист №1 на България. Дух, чест и сила! Тези съчетания в човешките качества трябва да се награждават. Пламена развя българското знаме при победата, която и донесе световната титла. Представителката на спортен клуб БОИЛ с гордост може да се нарече Бойната кралица на България. Колко такива спортисти имаме? Не са много нали! Затова нека ги оценяваме! 

Браво, Плами! България се гордее с теб!

д-р Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар