Пропускане към основното съдържание

Българските власти са иззели биткойни за 3 млрд. долара


Сайтът www.coindesk.com публикува материал, който доказва, че българските власти са иззели биткойни на стойност от 3 млрд. долара. Не е ясно обаче, какво ще стане с тях, защото българските институции или отричат информацията или отказват да предоставят данни по случая. 


На 29 май 2017 г. международната институция Център за правоприлагане в Югоизточна Европа съобщи на официалния си сайт за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС като в заглавието е изведена информацията, че българските власти са конфискували над 200 000 биткойна на стойност над 500 милиона долара. В текста се уточнява престъпната дейност, чрез която са придобити биткойните и точния им брой – 213 519. Сега те струват около 3,5 милиарда долара (по курса от 9 декември 2017).

Coindesk твърди, че България е конфискувала общо 213 519 биткойна. Според индекса CoinDesk Bitcoin (BPI) един биткойн струва около 15 600 долара към момента. 

Престъпниците са избрали да използват биткойни за нвестиране и трупане на средства, тъй като са смятали, че те по-трудно ще бъдат проследени, посочва изданието. Те са разработили вирус, с който са хакнали компютрите на българската митница. Така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.