loading...

сряда, 22 ноември 2017 г.

И как Бойко Борисов от кандидат на физкултурните науки стана доктор по психология?

Борисов бил доктор. Доктор по психология. Поне така каза ректорът на УНСС, като представяше лектора Борисов.
Пред зала пълна с активисти на ГЕРБ, чиновници от администрацията, преподаватели и малко студенти, премиерът Борисов изнесе ЛЕКЦИЯ. Ако 20-минутните му типични тюрлюгювеч лакърдии могат да се нарекат лекция.


До него се пуйчеше като домакин знаменитият издател Блъсков, който покани Борисов да изнесе лекция в УНСС. Защо Блъсков кани премиера в УНСС? Не е ли редно ректорът там да го покани? Очевидно има някакви задкулисни механизми, които не знаем. Но може би е дошло време Борисов да го произведат в почетен доктор на някой университет. И са набелязали УНСС като най-подходящ.

Какъв доктор е Борисов?

На практика никакъв. През 1990 г. защитава дисертация и получава титлата кандидат на науките. Кандидат на физкултурните науки. Тогава има друга система за научни звания. След промените в закона кандидатите на науките от миналото са приравнени към доктор на науките днес. Но вече няма и категория „физкултурни науки”, затова дисертацията на Борисов е категоризирана в „психология”. И той някак изведнъж става „доктор по психология”.
Каква е темата на дисертацията му? Забележителен труд – „Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар”. Типична измислена тема за тогавашното Милиционерско училище, както наричаха още Школата в Симеоново. Сега е Академия на МВР.
При соца, ако някой завършил там искаше да получи и диплома на юрист, учеше после в Софийския университет. Сега същата милиционерска школа направо произвежда юристи и те пъплят стремглаво по стълбите в съдебната система. И на всички професионални юристи е ясно, че дипломата по право от тази школа е ерзац. И че сега научното и преподавателско равнище там е по-ниско от времето на соца.

А как е дисертацията

на Борисов? За дълбоката си научна разработка бил изследвал 656 пожарникари за психическа и физическа годност, „чрез тестове, наблюдения, беседи и анкети”. Покойният колега журналист Крум Благов си даде труда през 2011 г. да намери и проучи дисертацията на Борисов. Там са описани всички тези неща. 

Всеки да смята дали и как могат да се „изследват” 656 пожарникари, откъде ще ги намериш толкова в София и страната и колко време ще отнеме. Дисертацията има внушителен списък на използвана литература от 133 заглавия, които започват с Маркс и Енгелс („Такова беше времето”, както се изрази по подобен повод ген. Добри Джуров през 1990 г.). Има и заглавия на руски, както му е реда, а накрая на списъка има и литература на английски и немски.
„Конграчулейшънс” и „Парле ву франсе” очевидно тогава е знаел чужди езици. Или да допуснем, че Цветелина Бориславова му е превеждала на ухо в Народната библиотека, макар че към онзи момент още не са се познавали.

И така Борисов с пожарникаркото си образование от Школата в Симеоново, един ден стана кмет и си направи визитна картичка „инженер, доктор, Бойко Борисов, генерал лейтенант, кмет”. Картичката е на български и на английски, раздавана наляво и надясно. И си украсява кабинетите със снимки с известни личности – „Трима папи са ме галили по главата”, както каза на английския премиер Камерън, докато му показваше снимките си в кабинета в министерския съвет.

Борисов вече е доктор по психология, както го представиха на „лекцията” в УНСС. Също и велик тенисист и футболист. Преди време издателят Неделко от сайта „Пик” организира тенис турнир, който спечели Борисов. Издателят Неделко се снима на турнира по къси гащи с тенисиста от Банкя, най-великият на всички времена.
Но сега издателят Блъсков надмина издателя Неделко – покани Борисов да изнесе ЛЕКЦИЯ. Голяма битка за място в сърцето на вожда пада…

Източник: e-vestnik.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар