loading...

четвъртък, 3 август 2017 г.

ПОЗОР: Европейски вицешампиони тренират и се състезават със собствени средства (ВИДЕО)

Александър Сръндев и Христа Стойнева станаха европейски вицешампиони  по крос дуатлон (планинско бягане 6,2 км, планинско колоездене 20 км и планинско бягане 3,1 км) на шампионата за мъже и жени до 23 г. в Търгу Муреш, Румъния. Двамата дадоха специална пресконференция преди да продължат своята подготовка за предстоящите големи първенства до края на годната. На нея стана ясно, че не могат да разчитат на никакво финансиране от страна на Министерството на спорта. 

20-годишният столичанин преодоля първото бягане с 4-то време от всички участници.

Александър Сръндев каза пред репортерите, че преди състезанието е бил  на 2 лагера в Белмекен, но на тренировка пада с колелото и 8 дни не може да тренира.Това оказва влияние и на неговото представяне.

“Тръгнах уверено на първенството, след първото бягане  бях 4-ти от 33-ма състезатели, но при колоезденото се появи пареща болка в кръста, която забави участието ми и румънецът,който стана победител, ме изпревари. Не успях да намаля разликата и се класирах втори”, сподели Алекс и добави: „Крос дуатлонът и крос триатлонът са по-тежки дисциплини  от олимпийската дистанция – трасето е по-трудно, съответно и дишането е различно. Няма държавно финансиране за нашия спорт  от 3 години. 

Всеки състезател си осигурява сам спонсори за лагери и състезания, често за това разчитаме само на  семействата ни. Благодаря на Еврофутбол, че  финансира подготовката и участието ми на Европейското първенство. Имам голямо желание да участвам на олимпиадата през 2020 година в Токио. Точки ще се събират от 2018 година до май 2020 г. от стартове на Европейски и Световни първенства и купи. В триатлона най-важни са плуването и бягането. Засега аз съм най-добър в бягането, надявам се да подобря и резултатите си и в другите две дисциплини”.

Христа Стойнева сподели, че в България няма условия за пълноценна подготовка и затова ще отиде да учи и да тренира в Испания.
 „Целта ми е олимпиадата. Нужни са над 15 старта годишно, за да се спечелят необходимите точки, но това струва доста пари. В България няма с кого да се конкурирам - при девойките има добри състезателки, но когато преминат  при жените, се отказват. Липсата на финансиране е една от основните причини  за това. 


Още днес заминавам на лагер в Белмекен, за да се подготвя за участие в Европейската купа в Дания и Световната купа в Амстердам. След това заминавам за Испания,  където ще уча и ще тренирам. Това ще ми струва около 1200 евро на година,  като се надявам да подобря своите резултати и да се опитам да спечеля олимпийска квота за Токио 2020. Ще ми бъде много трудно, но с воля, упоритост и постоянство не е невъзможно”,  каза ощеСтойнева.

Няма коментари :

Публикуване на коментар