Пропускане към основното съдържание

Българите вече не получават доход, а плащат, за да държат парите си в банка


Това става ясно от наблюдението на "Моите пари" за лихвите, които предлагат банките у нас. Лихвите по депозитите продължават да падат въпреки заричанията на банкери, че повече няма накъде. През май шест банки са свалили лихвените си нива с до една десета от процента. Така за стандартните тримесечни влогове в левове и евро те вече съвсем приближават нулата - 0.07%. За едномесечните депозити нивата практически са нулеви - 0.01%.

Толкова са и лихвите на част от банките по разплащателни сметки, в които обикновено се превеждат заплатите на работещите. За едногодишни спестявания само три банки предлагат лихва от 1%. Всички останали са под тази стойност, като се достигат нива от 0.05%. Така на практика голяма част от банковите депозити вече имат отрицателна лихва заради различните такси за обслужване на сметките, които изяждат и малката печалба за вложителите.


Въпреки че официално у нас няма отрицателни лихви, за да държиш пари в банка, в крайна сметка се налага да си плащаш. При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Допълнителен ефект за обезценяването на парите на влог има и завърналата се инфлация. След като в продължение на почти три години тя бе под нулата, от началото на годината до април потребителските стоки у нас са поскъпнали с 1.5%, а за последните 12 месеца - с 2.6%.

Парадоксално е, че въпреки безпрецедентно ниските лихви спестяванията в банките продължават да се увеличат, става ясно от статистиката на БНБ. В края на май фирми и граждани държат малко над 69 млрд. лв. в банките, което е увеличение със 7.6% отпреди година. Фирмените депозити са 19.4 млрд. лв. (ръст от 10% за година), а на домакинствата - 45.6 млрд. лв. (ръст от 5.7%).

В същото време продължават да падат и лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити, но разликите с лихвите по депозитите са огромни. За заемите с поръчител годишният процент на разход (ГПР) е бил средно 11.9% през май, при 12.2% месец по-рано. Няма промяна в цената на жилищните и ипотечните заеми. "Вероятно в предишните месеци банките вече са изчерпали възможностите за предлагане на нови продукти при по-изгодни условия", коментират анализаторите от "Моите пари". Освен това финансистите прогнозират, че очакваното в цяла Европа поскъпване на заемите ще достигне и България. Засега прогнозите са, че това ще стане в средата на 2018 г. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.