loading...

неделя, 12 март 2017 г.

Турция блокира посланика и дипломатическите обекти на Холандия


Властите в Турция са блокирали входовете и изходите на холандското посолство в Анкара и консулството в Истанбул, както и резиденциите на посланика, на временно изпълняващият длъжността и на генералния консул на страната в дипломатически спор, който бързо ескалира в събота.


Освен това външното министерство е уведомило Холандия, че за известно време не желае намиращият се в чужбина посланик да се завърне в Анкара на поста си.

Причината е отказът на Холандия да приеме самолета с външния министър Мевлют Чавушоглу, който настояваше да посети Ротердам за агитиране на турските граждани да участват на референдума на 16 април. На него избирателите са призовани да одобрят мащабна промяна на Конституцията, с което Турция ще стане република с много по-силна президентска власт.

Холандия, както и няколко западноевропейски държави с големи турски общности, не желаят острите спорове и конфликти в турското общество, които предизвика кампанията на президента Реджеп Тайип Ердоган за още повече власт, да се пренасят на тяхна територия.

Полетът на Чавушоглу бе отменен часове преди той да потегли, което той определи като скандално. Обяснението на Хага е, че това се прави от съображения за сигурност и обществена безопасност. Министърът трябваше да участва в срещи за референдума, но те бяха анулирани по същите причини. Същото се случи и с идеята Чавушоуглу да проведе среща в турското консулство в Ротердам.

"Ако моето отиване ще повиши напрежението, така да бъдe... Аз съм външен министър и мога да ходя където поискам", цитира думите му "Ройтерс" преди да бъде наложена забраната. Според агенцията заплахите му Анкара да наложи политически и икономически санкции на Холандия са били решаващи за драстичните мерки на Хага.

Премиерът Марк Рюте каза: "Таз исутрин по телевизията турският министър открито заплаш иХоландия със санкции и ние никога не можем да преговаряме с Турците под такива заплахи. Затова решихме в конферентен разговор, че е по-добре той да не идва."

В сряда холандците гласуват на праламентарни избори и това кара правителството още повече да демонстрира твърда позиция в спора.

Той заяви, че се търси "приемливо решение" и че Турция не уважава холандските правила за събирания на публични места. "Мнозина холандци с турски произход имат право да гласуват на референдума и правителството няма нищо против събиранията за това те да бъдат информирани. Но тези събирания трябва да следват инструкциите на органите, така че да бъдат гарантирани общественият ред и сигурност".

Рюте каза още на 9 март, че "най-сериозното нещо, което можем да сторим, е да кажем на външен министър от съюзник в НАТО: "Знаем, че ще идвате в Холандия. Не идвайте. И ако все пак решите да дойдете, няма да ви очаква кола с шофьор, няма да има ескорт или подкрепа", припомня думите му в."Хюриет".

Холандската полиция прекрати автомобилния и пешеходния трафик по улиците, водещи към турското консулство в Ротердам.

Чавушоуглу, който вечерта пристигна със самолета си за мигинг във френския град Мец, заплаши преди това със санкции срещу Холандия.

Вместо него с автомобил от Германия в Ротердам достигна министърката на семейните въпроси Фатма Саян Кая, но полицията, препречила улицата по пътя към консулството, не я допусна до сградата. Тя призова Холандия и европейските страни да се завърнат "към демократичните ценности, които казват, че защитават", предаде Анадолската агенция.

До консулството в Ротердам се събраха стотици турци, развяващи национални знамена и плакати с лика на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Някои от тях правеха с ръка знака на крайните националисти от "Сивите вълци".


Няма коментари :

Публикуване на коментар