Пропускане към основното съдържание

Учебник по история: Българите живеели щастливо като роби


Учебник по история за 3-ти клас „учи“ малките деца, че българите живеели добре по време на Турското робство, а Съединените щати са „подкрепили Априлското въстание“


Промиването на мозъци започва от все по-ранна възраст. Българската история отдавна е представлявана тенденциозно и манипулативно в учебниците, а опита да се извърши подмяна на ценностите и историческата памет на нашия народ продължават с всякакви гнусни действия като премахването на велики български автори, защото творчеството им е неудобно пред нашите нови „партньори“ и не се вписва в „евроатлантическите ценности“, които ни убеждават, че „изповядваме“. 

Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме „партньори“ с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане „бъдещия стълб на Балканите“, каквато роля отреждат американците на съседната ни държава в региона ни. И ако дори просто погледнем – повечето държави в НАТО са били против България в цялата й история, както Великобритания, която силно е подкрепяла Османската империя, например. Може би за това е много важно темата за освобождението на България и Турското робство, колкото и да е трудно, да бъде изкривена, защото тя не може да бъде подменена така лесно, както други въпроси от нашата история.

Във въпросния учебник – „Човек и общество“ за 3-ти клас дори се стига до твърдението, че САЩ е подкрепила Априлското въстание. За тази безумица и още други, съдържащи се в „учебника“ сам алармира директорът на историческия музей в Добрич – Костадин Костадинов.

„За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”,  коментира историкът с възмущение.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи:

„Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“.

По въпроса толкова, обесването не е споменато…

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат:

„Хората в Западна Европа и Съединените щати протестирали срещу султанската власт“.

Добре, че са били западните европейци, повечето от чиито държави са подкрепяли „болния човек на Европа“ поради личните си интереси и американците. И нали било много хубаво Турското робство от какво са се възмущавали и срещу какво и кого са протестирали? И в крайна сметка защо празнуваме, че сме се освободили? И още колко дълго ще помним какво празнуваме, живейки в този анадолско-евроатлантически буламач?

Alter Information

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.