loading...

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Зетят на ген. Бриго Аспарухов - Светльо Витков от БСП до Реформаторския блок

Зетят на ген. Бриго Аспарухов - Светльо Витков ще води листата на Реформаторски блок в 25 МИР - София през 2017 г. Интересна подробност е, че  Бриго Аспарухов беше кандидат за кмет на София от БСП през 2007 г.  Тогава Аспарухов остана едва трети, след Мартин Заимов и победителя Бойко Борисов.
Самият Светльо Витков също извървя дълъг път и сега е в лагера на десните от Реформаторския блок, като лидер на партията "Глас Народен". Какво обаче свърши за народа си тази формация и до днес не е ясно.

Месец и половина след основаването си, партията "Глас народен" участва на предсрочните парламентарни избори в на 12 май 2013 г., като печели 47 419 гласа (1,339%).

На предсрочните Парламентарни избори през 2014 г. формацията печели 37 335 гласа (1,14%).
На изборите за Европейски парламент през 2014 водената от Витков партия събира 22 440 гласа (1.002%).

"Глас народен" прави няколкократни заявки, че участва на избори самостоятелно, без да влиза в коалиция.

Въпреки това, на изборите за президент през 2016 г., ръководството на партията решава да издигне обща кандидатпрезидентска двойка със "Зелените".

Как се финансира "Глас народен"

Именно преминаването на бариерата от 1% на парламентарните избори, осигурява на Глас народен доста добро финансиране на гърба на държавния бюджет, казано по друг начин с парите на всички нас. Всяка  партия над чертата от 1% на парламентарни избори, взима по 11 лв. на глас. Поради тази причина за политическите формации държавната хазна отделя 35 млн. лева от бюджета. ГЕРБ получава 12 млн., БСП – 5,7 млн., на ДПС – 5.5 млн. на Реформаторския блок – 3.3 млн.лв,  на Патриотичния фронт – 2.7 млн., на „България без цензура“ – 2.1 млн., на „Атака“ – 1.6, и на АБВ – 1.5 млн. лева. Макар и да са извън Народното събрание, субсидия получават и „Движение 21“ на Татяна Дончева – 444 хил. лв., и въпросният „Глас Народен“ на Светослав Витков – 422 хил. лева. Имайте предвид, че това са пари за година. Тоест, ако правителството изкара пълен мандат от четири години, парите само за "Глас народен" ще станат 1,6 млн. лв. За изборите през 2013 г. партията на Витков е имала годишна държавна субсидия от 406 хил. лв. И до днес обаче не е ясно, с какво толкова "Глас народен" обогати политическия и народния живот в страната.

Самият Витков, лидер на "Глас народен", е работил като управител „Норт Табак“, фирма за производство на цигари, свързвана с Тенчо Тенев-Свинаря, агент от Второ главно управление на ДС и свързан в множество дела за контрабанда. Младен Георгиев, експерт по сигурност към "Глас народен", е работил към Държавна Сигурност. До 2013 г. Георгиев е бил главен секретар на ДАНС, назначен от Бойко Борисов. Светла Бригова Аспарухова-Попова, пиар на "Глас народен", е дъщеря на ген. Бригадир Аспарухов, високопоставен офицер от Първо Главно управление на ДС.

д-р Николай Георгиев

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:


Светльо Витков лапна над 1,5 милиона лева и изчезна

"Глас народен" май се оказа фракция на ГЕРБ

Няма коментари :

Публикуване на коментар