loading...

събота, 14 януари 2017 г.

Всички влакове в Холандия са на вятърна енергия, а нашите затъват в преспите

Всички влакове в Холанддия вече се движат с електричество, произвеждано от ветрогенератори, съобщава The Guardian като цитира официално съобщение на националната железопътна компания Nederlandse Spoorwegen.

"От 1 януари 100% от нашите влакове работят с вятърна енергия", съобщи говорителят на компанията компании Тон Боон. Революционната промяна е резултат от съвместен проект с холандската компания Eneco, която спечели обявеният преди две години търг от Nederlandse Spoorwegen и сключи договор за 10 години. Преминаването на всички влакове на електроенергия бе предвидено да стане в началото на 2018 година, но специалистите решиха тази задача година по-рано.

Работата на един ветрогенератор в продължение на час е способна да обезпечи движението на един влак за разстояние от почти 200 километра, поясняват от  Eneco и Nederlandse Spoorwegen. Дневно, националната железопътна компания превозва повече от половин милион пасажери на 5500 влака. Компанията се надява към 2020 година да намали енергийните си разходи на пътник с 35% в сравнение с  2005 г.

Кога ще ги стигнем холандицете? Нашите локомотиви още не могат да се справят със зимното време, кога родното БДЖ ще стигне европейските стандарти? Едно е сигурно - няма да стане скоро.

Няма коментари :

Публикуване на коментар