Пропускане към основното съдържание

Нов двигател нарушава законите на физиката


Американски проектанти от Центъра за космически полети „Джонсън” в град Хюстън създадоха експериментален образец на електромагнитен двигател, който може да работи в открития Космос. Учените смятат, че с такъв двигател полетите на космически кораби ще стават без използването на никакво гориво. Конструкторите посочват, че електромагнитният двигател, наричан ЕМ-драйв, превръща електрическата енергия в тяга чрез ефекта на отразяване на микровълните в затворено пространство.


„Теоретично, такъв лек двигател може да направи възможен полет на кораб до Марс само за 70 дни”, пише „Нешънъл джиографик”. Проблемът е в това, че ЕМ-драйв изглежда нарушава законите на класическата физика, включително и третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието. Дори и двигателят да работи по начина, по който създателите му твърдят, че го прави, учените така и не могат да обяснят как точно се случва това. Предишните научни съобщения за разработка на двигателя бяха посрещнати скептично в научните среди, а някои специалисти дори ги нарекоха „лъженаука”.

Днес обаче, прототипът вече е проучен от независими експерти. Те прикрепили двигателя за махало, пускали го действие и замервали движенията на махалото. Установено е, че Ем-драйв може да произвежда 1,2 милинютона тяга на киловат електроенергия. Това е значително повече от това, което дава „слънчевият платноход”, който произвежда тяга от 3,33 до 6,67 микронютона на киловат. Идеята за създаване на ЕМ-драйв е лансирана от британския учен Роджър Шойър преди около 20 години. Днешният прототип гарантира тяга в резултат на отражението на микровълновото излъчване от стената на конусовидна камера.

„При съприкосновението със стените на конуса се генерира тяга, макар че от камерата не изтича вещество. По това Ем-драйв се различава от йонния двигател, монтиран на някои устройства на НАСА: там тягата се получава при йонизация на работното вещество, обикновено газ ксенон, и изхвърлянето на поток от частици от двигателя”, подчертава Нешънъл Джиографик.

Ако Ем-драйв премине успешно новите тестове, в бъдещите космически кораби няма да има нужда от сегашните тонове гориво.

ТАСС, novotopoznanie.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.