loading...

четвъртък, 12 януари 2017 г.

Американските танкове вече са в Полша, скоро идват и в България

Първите танкове и бронирани коли от САЩ, както и над 3000 американски военнослужещи, пристигнаха днес в Полша, съобщи Би Би Си. Бригадата, която е постоянно базирана в щата Колорадо, е прехвърлена в Европа в рамките на операция "Атлантическа решимост" за срок от 9 месеца. В САЩ смятат, че такова разполагане е с цал гарантиране на мира и стабилността в региона на фона на руското нахлуване в Украйна. Това е опит на отиващия си президент Барак Обама да успокои съюзниците в НАТО.

Техниката и военнослужещите пристигнаха броени дни преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, който неколкократно изяви желание да подобри отношенията с Москва. Избирането му повдигна въпроса дали новата администрация ще спазва военната концепция.

Армията на САЩ смята да прехвърли в Полша общо 3500 военнослужещи и 2000 единици техника. Това е най-голямото американско военно подкрепление за Европа през последните няколко десетилетия. Над 80 танка и стотици бронирани коли вече пристигнаха по море в германското пристанище Бремерсхафен. Оттам те се прехвърлят в Полша и прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония. Това става по шосета и железопътни линии.

От февруари отделни батальони ще бъдат прехвърлени в Прибалтика, България, Румъния и в американската база в региона Горен Пфалц в Германия. След девет месеца бригадата ще бъде изтеглена, а на нейно място ще дойде друга част. Целта на ротацията са учения по прехвърлянето на големи военни контингенти.

Няма коментари :

Публикуване на коментар