loading...

неделя, 1 януари 2017 г.

Путин удари по масата и подгони чуждите НПО


Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, който позволява на властите да забраняват чуждестранни неправителствени организации в Русия (НПО), смятани за "нежелателни".

Законът бе приет от двете камари на руския парламент. Защитниците му го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза. Законът предвижда дейността на чуждестранна или международна НПО да може да бъде призната за "нежелателна", ако бъде сметнато, че представлява заплаха за "конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството".

Чуждестранните организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до 6 г. или да им бъде забранено влизането на територията на Русия. Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" НПО, ще трябва да дават отчет за дейността си.
Путин подписа и закон, който задължава членовете на правителството да отчитат разходите си при всяка крупна покупка. Правилото важи независимо дали става въпрос за поземлен имот, жилище, кола или акции, дори ако разходите не превишават съвкупния доход на семейството за три години.

"Стандарт", 24.05.15 

Няма коментари :

Публикуване на коментар