Пропускане към основното съдържание

Само в Bgpravda: Скритите тайни на Джордж Сорос

Джордж Сорос, чието истинско име e Дьорд Шорош е роден в Будапеща на 12 август 1930 г. в семейство на евреи. Бащата на Джордж е бил адвокат и издател, опитал да публикува списание на есперанто, но без успех. През 1914 г. е отишъл доброволец на фронта по време на Първата световна война, но е бил заловен от руснаците и заточен в Сибир, където обаче успява да избяга от лагера и се завръща обратно Будапеща. Именно заточването на баща му в Сибир по-късно прави Джордж Сорос явен враг на Русия.


През 1947 г. еврейското семейство на Сорос е трябвало да отпътува с влак към лагера на смъртта в Аушвиц, но благодарение на фалшиви документи се спасяват в Англия.
Там Джордж Сорос влиза в Лондонското училище по икономика и успешно го завършва след три години. В Лондонското училище лекции изнася австрийският философ Карл Попър, който става ментор на Сорос в бъдеще. Целта на живота според Карл Попър е установяването на земята, на така нареченото отворено общество.

След като приключва с образованието си Сорос работи като продавач. Той обикалял страната в опит да продава различни вещи, но тази работа била прекалено скучна за него и след три години успял да се премести в Америка. Това става благодарение на приятел на неговия баща. Въпросният мъж се е казвал Майера, който изпраща покана на Сорос, за да може той да се озове в Америка. Самият Майера е бил собственик на малка брокерска фирма на Уолстрийт. Там Сорос стартира своята кариера, като купува ценни книжа в една страна, а след това ги продава в друга. След това Сорос се насочва към така наречения вътрешен арбитраж (продажба на вътрешния пазар на комбинирани акции и ценни книжа). Така Сорос натрупва първите си по-сериозни капитали, но президентът Кенеди въвежда допълнителни такси за този вид търговия и така бизнесът на Джордж, рухва за една вечер.

През периода 1963-1966 г. Сорос се насочва към философията. Той успява да издаде своя трактат "Тежкото бреме на съзнанието", но Сорос не е доволен от своя труд и през 1966 г. решава отново да се завърне в бизнеса. Именно през 1969 г., Сорос става директор и съсобственик на фонда, наречен Double Eagle, който по-късно става така известния Quantum Group. Фондът извършва спекулативни операции с ценни книжа, които му донесоха милиони долари печалба. До средата на 1990 г. "Quantum" има на разположение 10 милиарда долара. Днес, всеки долар, инвестирани във фонда, се е превърнал в 5500 долара. На 15 септември 1992 г., когато, благодарение на предприетите операции от Сорос, свързани с резкия спад на паунда, неговото състояние се увеличава с още 1 млрд. долара. След този ден, Сорос стана известен като "човекът, който счупи банката на Англия".

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.