Пропускане към основното съдържание

Спите ли спокойно? В Благоевград, майка и 31-годишната й дъщеря умряха като кучета

Зловещата гладна и бяла смърт на Николинка и дъщеря и - инвалид, е доказателство за бездушието на институциите и на хората. Защо никой повече от 2 седмици не се сети за тези болни, но живи човешки същества?!


Потресаващата смърт на 67-годишната Николинка и 31-годишната и дъщеря в благоевградския квартал "Струмско" ни разтърси и потресе вчера. Двете жени бяха намерени мъртви на метри една от друга в схлупената им къщурка, в квартала..
Майката издъхнала от инфаркт, а дъщерята часове по -късно от студ и глад. Безпомощната 31-годишна жена, пълен инвалид, бе намерена със смъкнати гащи между леглата, вероятно правила опит за стане, за да провери, защо майка и не се събужда, за да и помогне, така както правила всеки ден.

Опитът се оказал неуспешен, тя паднала до леглото си, и умряла там, мъчейки се да извика за помощ. Умряла замръзнала и гладна!. Инвалидизирана от дете, след поставяне на ваксина, твърдят хората. Покъртителна гледка.

Две жени умряха "като кучета" и най-страшното е, че вероятно смъртта им е настъпила в дните около Нова година, а бяха открити едва вчера. Т. е. дни наред никой не се е сетил да провери какво правят тези две жени, които би трябвало да са обект на наблюдение от социалните служби в областния център, на които плащаме заплати, за да няма такива страховити случки.
Дни наред, два трупа стоят "погребани" в една от стаите на къщата им и намерени едва вчера, защото някой "любопитен" случайно видял, че лампата на стаята свети посред бял ден, и защото майката Николинка, не ходила да пазарува с дни в съседния магазин. Забелязали отсъствието и след близо 2 седмици.

А на метри от къщата на двете жени е новата къща на съседите, в техния двор, но никой не е забелязал, че близките им комшии са замлъкнали с дни.
Бездушие, потрес, срам за Човеците и престъпна безотговорност на социалните служби. Потърсихме за коментар директора на дирекция "Социално подпомагане" в Благоевград Ал. Балев, за да го попитаме: Откога не е ходил социален работник при двете жени и знае ли той какво се е случило, познава ли Николинка и болното и дете?!

Ето как обясни случилото се Балев: Разбрах за случая от медиите днес. Дъщерята е ползвала услугата - настаняване в център за лица с увреждания в кв. "Струмско", но нямам обяснение защо си е била у дома и защо аз не съм информиран, че е напуснала центъра.

Възможно е майката да си я е взела за празниците, но и това не знам, утре е понеделник ще проверя какво се е случило. Да не говорим, че двете жени живеят в къща с много други хора, в двора им има нова къща, защо никой не ни е подал информация, нали се сещате, че не можем да знаем какво се случва, ако няма депозиран сигнал при нас.... каза Балев и отговорът му отприщи куп нови въпроси. Как дъщерята е освободена от центъра и защо?!

В този център не работят ли социални работници, които са длъжни да проверяват обитателите си, защо прекият им началник не е информиран за това? Май се заформя скандал, в който институциите ще започнат да си прехвърлят топката, на финала вината ще се стовари с цялата си тежест върху съседите, които не са забелязали, че "нещо се случва".

Не са забелязали това повече от 10 дни, колко точно ще каже съдебен лекар. Да, и ние питаме, къде са били съседите? А защо социалните не видяха това?! Нали това им е работата! Да се грижат за такива хора! Пълен инвалид, млада жена, която не говори, не може да се движи, е била настанена услужливо в центъра едва преди 6 месеца и незнайно как е напуснала центъра. От разговора ни с г-н Балев не стана ясно дали тези жени са били подпомагани от социалните служби, за да не мизерстват в студа.

Полицията няма да провежда разследване на двойната смърт, защото е естествена. Няма престъпление. Едната жена издъхнала от инфаркт, другата от студ и глад! Чужда намеса в смъртта им няма....
...
Спите ли спокойно, Хора! Свършихте ли си работата социални службички?. И пак ли няма да има отговорни за тази двойна смърт? Николинка и дъщеря и нямат роднини, кой сега ще ги погребе?! Умряха като кучета, живяха по -зле от тях и всичко това пред очите ви. Потрес! Дали ще се намери някой, който да ви потърси сметка за "добрите" грижи. Кой ще понесе отговорността за "бягството" на 31-годишната жена от центъра в дните на най-големите студове, в които уж бяха взети всички мерки да няма страдащи и бедстващи по улиците. Как ще се покриете този път?!

Очакваме резултати от проверката и обяснение -кой е виновен за нелепата смърт на жените?! И не е ли "тежко криминално престъпление" - престъпната безотговорност на отговорните в случая лица?! Този път "каруцата се обърна" фатално и виновни трябва да има! Защото тази смърт не е естествена.........

П. Петрова, Struma.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.