Пропускане към основното съдържание

Преглед на печата: МО и МВР харчат като за последно, служебният кабинет ще се задържи дълго

Автоджамбазите прибират между 2000 и 10 000 лева от всеки удар
"24 часа"
Почина Калиник, митрополитът, който сам се отказа от разкола

С траурен звън на камбаните на църквите във Враца и спуснато черно знаме на митрополията бе възвестена вчера кончината на врачанския владика Калиник. Той почина в понеделник през нощта на 85 г. в столичната Правителствена болница. Там се възстановяваше след тежка операция на рак на дебелото черво. Лекарите се бориха за живота му близо месец. На 30 ноември бе приет по спешност, докато бе на заседание на Св. синод. Дълги години дясна ръка на Калиник във Враца бе епископ Киприян, избран наскоро за Старозагорски митрополит. Докато патронът му боледуваше и бе опериран, синодът назначи владиката Киприян временно да управлява и делата на Врачанската епархия. Вчера той съобщи, че по спешност е тръгнал за Враца.
"Труд"
Автоджамбазите прибират между 2000 и 10 000 лева от всеки удар
Автокрадец е описван като един от най-големите професионалисти в София. Заснет е от камери, задържан, но ненаказан. "Хващат го за 72 часа, но не е следствен. На свобода е и продължава да си работи", обяснява негов анонимен колега пред медията.
Заснетият автокрадец попада в отчета на МВР, според който тази година има спад в кражбите на коли, но полицаите признават, че автоджамбазите са една крачка пред тях заради техниката, която имат. "Стандарт"
Служебният кабинет ще се задържи дълго
Много е вероятно изборите да доведат до патова ситуация, подобна на тази през 2014 година, когато нямаше стабилно мнозинство. И от тази гледна точка според мене този служебният кабинет ще управлява по-дълго от очакваното. Струва ми се, че доста ще се проточат разговорите за коалиционно правителство. А дали са изравнени силите на ГЕРБ и БСП, това ще покажат изборите. Да, засега прогнозите на основните социологични агенции показват такава тенденция, но нищо не се знае. Другите двама сигурни участници в парламента, освен двете най-големи партии, са Патриотичният фронт и ДПС. Оттам нататък малко вероятно е да влезе ДОСТ на Лютви Местан, не е ясно и дали евентуална партия на Веселин Марешки ще прескочи 4 % бариера, защото едно са президентски и съвсем друго парламентарни избори.
"Монитор"
Властта гърми шампанското за ЧНГ срещу 80 лв.
Депутати и министри ще посрещнат новата 2017 година на купон в любимата им зимна база "Орлица" в Пампорово срещу куверт от 80 лв. Офертата е публикувана на сайта на правителствения портал с почивните станции на властта и включва богато меню и пълна програма с диджей. Тази година празникът на висшите чиновници ще им излезе по-евтино, като кувертът за посрещането на отиващата си 2016 година удари 93 лв.
Въпреки по-тънката сума сега празничната трапеза за министри и депутати ще бъде все така богата.
"Сега"
МО и МВР харчат като за последно
Силовите министерства са лидери в харченето на пари в последния месец от годината и след оставката на правителството. На първо място е Министерството на отбраната, следвано от Министерството на вътрешните работи. Трето е Министерството на финансите. Това показват справка в Агенцията за обществените поръчки, както и отговори на различни министерства на питания на депутата Петър Славов за поръчките в месеца след оставката на правителството - от 15 ноември до средата на декември. Казусът с конкурсите в "12 без 5" стана особено интересен, след като премиерът Бойко Борисов нареди преди дни да се избягва обявяване на обществени поръчки.
"Дума"
Мажоретен миш-маш
Не е нужно човек да е специалист по конституционно право, за да съзре маса недомислия в предложеното от сценаристите на Слави райониране при мажоритарна избирателна система. Ако бъде въведено обаче, пошлото шоу удря цялата държава, защото експериментът да комбинираш "на око" разни населени места, някои да "дялкаш" на части, други да обединяваш, трети да сливаш не е като да се чекнеш на чалга сцената. Да не говорим за екзотиката около "новите избирателни списъци" и игричките с мъртвите души. А оттук и липсата на каквато и да е логика примерно защо от Видин трябва да бъдат избрани 3-ма, а не 4-ма депутати, както е сега. Или защо някъде това трябва да става с 20 гласа, а другаде с 200...
"Капитал дейли"
Икономиката в графики
Знаем. Оптимизмът не е точно това, което бихте очаквали напоследък за бъдещето - 2016 г. беше мрачна по много начини. Но когато поканихме традиционно икономисти и анализатори да покажат графично какъв проблем или тенденция следят, за разлика от минали години сега преобладават оптимистични очаквания - за ръст на кредитирането, износа, капиталовия пазар. България, с две думи, не я очаква лоша година. Което е добра новина, от където и да я погледнеш.
Двата най-притеснителни сектора са образованието и пазарът на труда. Те обаче, освен че са взаимно обвързани, са и устойчив проблем на икономиката: бяха сочени като такива и преди четири години.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.