Пропускане към основното съдържание

Откриха планета, на която валят рубини и сапфири

Екзопланетата Kepler-2b, която беше открита през 2008 г., притежава уникално нежно сияние. Оказа се, че на газовия гигант вместо вода, вали странен дъжд, чиито капки представляват рубини и сапфири. Смайващото откритие се споменава в доклад на списанието Nature Astronomy.

„Ние успяхме да проследим как светлината се отразява в атмосферата на HAT-P-7b и да разберем, че тя постоянно се променя. На нейната нощна страна се формират облаци, които се транспортират от силните ветрове по посока на дневната страна, където се изпаряват. Скоростта на вятъра често рязко се променя, по тази причина много облаци се формират и след това изчезват. Това е първият пример за съществуването на време на газов гигант извън Слънчевата система“, заяви Дейвид Армстронг от университета Уорик във Великобритания, цитиран от БГНЕС.

Планетата HAT-P-7b, или Kepler-2b, стана една от първите планети, които са били открити или чието съществуване е било потвърдено от орбиталния телескоп „Кеплер“. Това е типичен „горещ Юпитер“ - газов гигант, който се върти много близко до светилото. Заради това температурата на атмосферата на Kepler-2b надхвърля 2500 градуса по Целзий на „слънчевата“ си страна и около 1300 градуса на „нощната“.

Откриването на „горещите Юпитери“ за пръв път изправи учените пред факта, че атмосферата на тези планети може да се състои от изключително екзотични материали. Например, за последните години са били открити планети с оловни и стъклени облаци, а също така въздух, състоящ се от изпарения на метали.
HAT-P-7b е отдалечена от Земята на около 1000 светлинни години, нейната атмосфера и други свойства е невъзможно да се изучат директно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.