loading...

петък, 2 декември 2016 г.

Истината за смъртта на Краля на кокаина

Пабло Ексобар е най-известният колумбийски наркотрафикант. Когато се говори за Краля на кокаина, разликата между истина и легенда винаги е много тънка. Считан за виновен за смъртта на над 7000 души, мистерията около края на големия наркобос все още не е разкрита. Слуховете не спират, а версиите са доста противоречиви. Той умира на 2 декември 1993 година.

Последният принос по въпроса е не на друг, а на собствения му син – Хуан Пабло – който променя името си на Себастиян Марокин. Той твърди, че баща му не е бил убит от властите, а в действителност се е самоубил.

Според сина, Ескобар е посегнал на живота си, за да не попадне в ръцете на властите и за да спаси семейството си, за което се е притеснявал, че може да бъде взето за заложник. Той разказва това в новата си книга, посветена на Царя на кокаина.

Марокин е убеден, че баща му се е самоубил заради последния им разговор, случил се няколко минути преди смъртта му. „Той плака, докато ни поздравяваше, все едно знеше, че ни вижда за последен път“. Според него баща му сериозно е обмислял самоубийството в случай, че наркоимперията му се срути. На няколко пъти Ескобар е казвал на сина му, че куршумът, който ще му отнеме живота, ще бъде изстрелян от собствения му пистолет.

Затова синът твърди, че съдебните лекари под заплаха са били принудени да променят резултатите от аутопсията.

Синът на Ескобар, 39 -годишният архитект Себастиян Марокин

Той е само на 17 години, когато баща му умира на покрив в Меделин на 2 декември 1993 година, докато бяга от властите.
Синът на Ескобар, 39 -годишният архитект Себастиян Марокин
Първият спомен за баща му е когато е на осем. „Взе ме и ми разказа за наркотиците. Призна, че ги е пробвал всичките, с изключение на хероина. Но после ме предупреди, че „истинският мъж няма нужда от такива гадости“ – разказва Марокин.

Ето как той описва Краля на кокаина: „Беше личност, изпълнена с противоречия. Като всички мафиоти обичаше лудо семейството си. Беше построил имение за нас и я беше напълнил с екзотични животни, за да се забавляваме. Но в същото време поръчваше убийства и убиваше, без да мисли за последствията. Беше наркотрафикант, но не ме съветваше да пробвам, но не ми е и забранявал, защото познаваше ефекта на забраните на пазара, обичаше майка ми, но й изневеряваше.“

Имението с екзотичните животни

Вече 39-годишният архитект Марокин обаче не приема версията за смъртта на баща си. Всъщност за него не е от толкова голямо значение как точно е умрял Ексобар. Но счита, че истината трябва да излезе на бял свят.

„Баща ми винаги ми казваше, че има 15 куршума в своя Sig Sauer: 14 за враговете му и един за него. Затова когато е разбрал, че е разкрит година след като се беше укривал, се е застрелял в дясното ухо“ – разказва синът.

В доклада от аутопсията, се говори за изстрел, „в горната част на дясното ухо с отвор на нивото на долната част на лявото ухо“. Но не се уточнява какъв калибър е бил куршумът.

Марокин е убеден, че този изстрел е бил направен лично от баща му.

Залезът на една империя

След смъртта на Ескобар кокаиновата му империя, оценявана на милиарди, „потъва като Титаник. В златните й години картелът на Пабло Ескобар доставя 80 процента от кокаина в САЩ, а наркобаронът ръководи царството си по брутален начин, с насилие и ужас.

Кокаинът го прави един от най-богатите хора в света по онова време, той е имал близо 37 милиарда долара от вноса на наркотици в САЩ.

Марокин твърди, че е имало корупционна мрежа, благодарение на която дрогата е стигала от Колумбия до щатите.

Всяка седмица 800 килограма кокаин са летели между Меделин и международното летище в Маями – със сигурност не без участието на американските власти.

В резултат на това – повече от 64 тона кокаин е вкаран в САЩ между 1986 и 1989 година.

„Сигурно е, че в един момент САЩ са решили да купуват кокаин от Пабло Ескобар и да ползват парите, за да се борят с комунизма в Централна Америка“ – убеден е.

Синът  обаче не вижда и стотинка от богатството на баща си. „Трябва само да благодаря на неприятелите на баща ми, че след смъртта му ни взеха всичко. Ако не беше станало така, щях да стана Ескобар 2.0 и днес вече щях да съм мъртъв“ – казва Марокин.

След смъртта на Ескобар, Марокин бяга в Аржентина. Преди това го карат да се закълне тържествено на конкурентния картел в Кали, че ще стои далеч от Колумбия и от наркотрафика.
Историята на Ескобар нашумя напоследък благодарение на хитовия сериал „Наркос“, който навлиза в своя трети сезон.

Но според сина на Наркобоса във филма има 28 откровени лъжи, които той описва във Facebook.
Марокин е дал на продуцентите на сериала неограничен достъп до големия семеен архив от снимки и видео. „Но те предпочетоха да купят версията на ДЕА, които никога не са се срещали лично с баща ми, а го познават само от записи на подслушвани разговори“.

„За съжаление нито един сериал не се отнесе сериозно с историята на Пабло Ескобар“ – оплаква се синът му.

Той се опитва да се освободи от потискащата връзка с баща му. Извинява се на децата на жертвите, ликвидирани по времето на империята на баща му.

Марокин обещава на себе си и най-вече на три годишния си син – Хуан Емилио – да не повтаря грешките на баща си. Най-вече, за да не завърши живота си като него. И се надява все пак един ден истината да излезе наяве.


Прес. бг


Няма коментари :

Публикуване на коментар