loading...

петък, 23 декември 2016 г.

Цената на водата скача с 50 ст. за кубик

"Софийска вода" е поискал поскъпване на водата с 51 ст. на кубически метър. Увеличението е заложено в бизнес плана на компанията, а цената ще бъде разгледана и променена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в началото на 2017 г.

В петгодишния си бизнес план от "Софийска вода" са заложили "по-скромно" увеличение - първоначално компанията поиска ръст от сегашните 1.82 лв. за кубик на 2.40 лв. с ДДС. За 2017 г. обаче концесионерът е ревизирал заявлението си и вече иска повишение с 51 ст. до 2.33 лв. за кубик вода. В края на петгодишния период дружеството предвижда поскъпване до 2.86 лв. за кубик.

Решението на КЕВР ще бъде взето след открито заседание и обществено обсъждане, обясни вчера пред БНР Ивайло Касчиев, шеф на отдел "Водоснабдяване" в регулатора.

"Софийска вода" вече получи едно увеличение на цените. От 1 май тази година столичани плащат с по 6 ст. повече за кубик, или 1.82 лв. с ДДС. "Тъй като цената е образувана с едни много стари количества, сме направили лека корекция въз основа на средногодишните параметри на този изминал период. Това води до увеличение от около 3% и ние считаме, че то е важно, за да продължи "Софийска вода" да работи по начина, по който работи", обясни пролетното повишение Касчиев.

Въпреки че КЕВР засега се въздържа от коментари за новите цени на водата, поредно увеличение най-вероятно ще има. Преди месеци разчети на КЕВР показаха, че т.нар. социална поносимост на цената на ВиК услугите в София е 5.12 лв. за кубик.

Новата година ще "зарадва" с нови цени на водата и други градове. Всички 57 оператора в страната вече са подали заявления за промяна на цените в рамките на идните пет години, като част от тях настояват за повишение между 30 и 50%. В момента най-скъпата вода в България се продава в Търговище, Хасково и Добрич.

"Сега"


Няма коментари :

Публикуване на коментар