loading...

събота, 16 юли 2016 г.

Кой стои зад преврата в Турция?

Първоначалната версия за това кой стои зад опита за преврат дойде от министъра на правосъдието Бекир Боздаг. Според него отговорност носи движението "Хизмет", което се оглавява от турския писател и обществен деец Фетуллах Гюлен. Срещу Гюлен в Турция бяха повдигнати няколко наказателни дела. Базираните в САЩ поддръжници на Гюлен опровергаха обаче това обвинение.

В сутрешните часове бе съобщено, че опитът за преврат е бил ръководен от военния прокурор и 46 високопоставени офицери, но в армията е настъпил разкол и метежниците са получили подкрепа само в средите на сухопътните войски и Военновъздушните сили.

Президентът Ердоган заяви, че групата метежници, посегнали на единството на нацията, получават указания  от своите главатари, живеещи в САЩ. Той обеща, че в турските въоръжени сили ще бъде проведена чистка.

Според съобщения в медиите в Истанбул са били идентифицирани 104 участници в преврата, някои от които са били задържани. "Ройтерс" предаде, че десетки военни са сдали оръжието си на полицията на площад "Таксим" в центъра на Истанбул.

В Анкара почти по същото време бе съобщено, че военните напускат града. Към 10 часа бе съобщено, че задържаните по подозрение за съучастие в метежа са 1563 турски военни.

Турските власти затвориха Босфора за преминаването на танкери от съображения за сигурност.

Няма коментари :

Публикуване на коментар