loading...

сряда, 18 май 2016 г.

Теглим нови 1,3 млрд. дълг

След като миналия месец вече взехме 1,3 млрд. за БЕХ, сега теглим нови 1,3 млрд. Те са разделени по две линии. "Малките пари" – 100 млн. лева отиват за пълнене на хазната. От Министерството на финансите се хвалят, че заявките били за повече от два пъти над тази сума, а постигнатата лихва – доходността на книжата е 2,41%.
Заемното финансиране става чрез емитиран в държавни ценни книжа и вече изтеглен вътрешен заем от Министерството на финансите. За последните 8 месеца вътрешният ни дълг нарасна със 700 млн. лв.
По-голямата сума – цели 600 млн. евро или 1,2 млрд.лв., за които 19 минути писа още при приемането на тазгодишния бюджет, ще отидат за пълнене на дупки във Фонда за гарантиране на влоговете. Тях ги теглим като два отделни заема по 300 000 000 евро от Европейската и от Световната банка. Кредитите са държавно гарантирани, а целта им е да върнат парите, които бюджета даде на Фонда при изплащането на депозитите, които фирми и граждани имаха във фалирата Корпоративна търговска банка и бяха в размер до 100 000 евро или 196 000 лева.

Причината е, че събирането на около 4 млрд., които трябва да си събере трезорът, които правят синдиците, засега не вървят особено успешно. По най-оптимистични оценки, досега ще успеят да набавят между 10 и 15% от сумата.

Този заем от нови 1,2 млрд. лв. може евентуално да бъде оспорен от парламента, който трябва да го ратифицира. Естествено, това няма да се случи.

Няма коментари :

Публикуване на коментар