loading...

петък, 15 април 2016 г.

Готвят ударно поскъпване на тока и водата

Въпреки острата обществена съпротива билетът за столичния градски транспорт поскъпва с цели 60% и от 1 юни возенето на метро, трамвай, бус и тролей в София ще струва 1.60 лева. Талонът с десет билета вече ще струва 12 лв. вместо досегашните 8 лева. Едновременно с това глобата за нередовен пътник се повишава от 20 на 40 лв., а актът - от 100 на 200 лв.

Нови тарифи се задават и за клиентите на ЧЕЗ - т.е. за цяла Западна България. Компанията иска 20% по-високи цени на тока от 1 юли. И другите електродоставчици - ЕВН и "Енерго-Про", обявиха, че ще настояват за увеличение. Те обаче са по-скромни и предлагат около 3% нагоре.

С мотив подобряване на обслужването ЧЕЗ иска 20% поскъпване от 1 юли, при което дневният ток би струвал по 0.15 лв. за киловат без ДДС, а нощният - по 0.065 лева. ЧЕЗ посочва и друг аргумент - цената за бита продължава да е по-ниска от тази, по която дружеството купува еленергия от НЕК.

Вече е почти сигурно, че "Софийска вода" ще получи одобрение да вдигне цените, при това още от 1 май. Компанията поиска 20% скок, но Комисията за енергийно и водно регулиране е склонна да разреши под 4% увеличение. Каква точно ще е промяната, ще стане ясно след допълнително заседание на КЕВР. Решение на комисията за цените чакат и останалите ВиК дружества, повечето от които също са заложили скок между 3 и 15% за клиентите си.

Няма коментари :

Публикуване на коментар